Da se nikad ne zaboravi
47

26 Sarajlija ubijeno samo zato što su željeli živjeti dostojanstveno

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegacije Kantona Sarajeva, Grada Sarajevo i Općine Centar u nedjelju su položili cvijeće na spomen obilježje na mjestu masakra u ulici Ferhadija između brojeva 5 i 12 u znak sjećanja na 26 poginulih Sarajlija. Počast žrtvama masakra odao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Premijer Kantona Sarajevo, Fikret Musić naglasio je da je ovo tužna godišnjica, a kojih u Sarajevu nažalost ima mnogo.

"Ovih 26 Saralija poginulo je samo što su čekali u redu za hljeb, odnosno jer su željeli živjeti dostojanstveno i slobodno. Zato šaljemo poruku svijetu da ovo što se desilo u Sarajevu - sistematsko agresorsko ubijanje, ne smije niko nikad da zaboravi, ni međunarodna zajednica ni ujedninjena Evropa i da se nigdje nikada ne ponovi", kazao je Musić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se prisjetio kada se prije 20 godina našao u neposrednoj blizini mjesta masakra u kojem je pored poginulih bilo i 108 lakše i teže povrijeđenih Sarajlija.

"To je jedna od najužasnijih stvari koje sam u životu vidio. Masakr nije bio trenutak, to je trajalo minutu i ostao je kao jedan najstravičniji događaja u mom životu", rekao je Izetbegović.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice od prvog masakra nad civilima u Sarajevu, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata KS Senida Karović poručila je da oni koji su preživjeli ovaj masakr trebaju da svjedoče da se zlo nikada više ne ponovi.

"Svi zločinci trebaju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena", zaključila je Karović.

Tog tragičnog dana, čekajući u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 09.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.