Općina Novi Grad
0

250.000 KM za osam boračkih udruženja

FENA
Općina Novi Grad izdvojit će 250.000 KM za finansiranje redovne djelatnosti osam boračkih udruženja i za finansiranje konkretnih aktivnosti izraženih kroz posebne projekte u ovoj godini.

U saopćenju za javnost navodi se da je Općina Novi Grad nedavno potpisala i zaključila ugovore s predstavnicima tih boračkih udruženja.

U skladu s odlukom Općinskog vijeća Udruženju "Organizacija porodica šehida i poginulih boraca" Novi Grad Sarajevo dato je 35.880 KM za poboljšanje življenja porodica šehida i poginulih boraca i obilježavanje Dana šehida.

Udruženju RVI Novi Grad dato je 31.100 KM za socijalnu zaštitu RVl-a i održavanje sportskih igara RVI-a.

Udruženje JOB-a "Unija veterana" Novi Grad Sarajevo dobilo je 33.250 KM za jednokratnu pomoć socijalno ugroženim članovima i obilježavanje Dobrinjske brigade, a Udruženju boraca "Patriotska liga" 5.000 KM za obilježavanje Dana Patriotske brigade i jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim članovima tog udruženja i njihovim porodicama.

Za realizaciju projekata Udruženja "Zlatni ljiljan" dato je 5.890 KM za obilježavanje 9. maja - Dana Zlatnih ljiljana, i za jednokratne novčane pomoći.

Udruženje boraca odbrambenooslobodilačkog rata '92.-'95. "Organizacija demobiliziranih boraca" Novi Grad Sarajevo dobilo je 6.880 KM za realizaciju projekta jednokratne novčane pomoći, dok je Udruženje organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca prvoboraca i branilaca "Bosna -Zelene beretke" Novi Grad Sarajevo za projekt jednokratne novčane pomoći dobilo 2.000 KM. Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. za realizaciju projekata posjeta dobilo je 2.000 KM.

Za redovne aktivnosti svako udruženje dobilo je još po 15.625 KM.

"Ovaj vid pomoći boračkim udruženjima novogradska općina realizuje već nekoliko godina. Time je potvrđeno da su i u ovoj kriznoj godini korisnici boračke populacije ostali briga općinske vlasti", saopćeno je iz Općine Novi Grad.