Vlada RS
0

24,6 miliona za rješavanje problema izbjeglih i raseljnih

FENA
Programom rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica, koji je danas usvojila Vlada RS-a, predviđeno je 24,6 miliona KM.

Namjenska izdvajanja za finansiranje povratka u RS su povećana u odnosu na prošlu godinu s 5,6 miliona na 6,5 miliona KM.

Za rješavanje problema interno raseljenih osoba bit će izdvojeno 1,5 miliona KM, što je na prošlogodišnjem nivou, dok će u zajednički Fond za povratak na nivou BiH biti izdvojena četiri miliona, kao i prošle godine.

Za infrastrukturu predviđeno je namjensko izdvajanje od 3,1 milion KM, koliko je bilo i u prošloj godini, za rješavanje zdravstvenog osiguranja ovih kategorija stanovništva predviđeno je u ovoj godini 400.000 KM, za rješavanje alternativnog smještaja 6,1 milion, a u obje stavke smanjila su se predviđena sredstva, jer se smanjio i broj korisnika.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Drago Vuleta pojasnio je da su osnovni ciljevi ovog programa nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastrukture za spomenute kategorije, osiguravanje svih vidova alternativnog smještaja i iznalaženje trajnih rješenja za korisnike tog vida smještaja te osiguranje zdravstvenog osiguranja, reintegracije kroz stimulaciju trajnog ekonomskog održivog povratka, rješavanje statusnih pitanja, zaštite prava ovih osoba i nastavak saradnje s udruženjima koja se bave ovom problematikom.

Vuleta je na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade kazao i da sigurno predviđena sredstva nisu dovoljna u odnosu na potrebe, ali pokazuju da se radi na rješavanju problema izbjeglih, raseljenih i povratnika u RS.

Govoreći o onome što je do sada urađeno, kazao je da je resorno ministarstvo obnovilo 8.721 stambenu jedinicu kroz projekte rekonstrukcije po sisitemu "ključ u ruke", dodjelu građevinskog materijala i stimuliranje sredstava za izgradnju.

Putem CEB projekta obnovljene su 362 stambene jedinice, a zajedničkim projektima putem Fonda za povratak BiH obnovljeno je 418 kuća.

Kada se sve sabere, obnovljeno je ili se učestvovalo u obnovi za 9.501 stambenu jedinicu.