BiH
0

23. maja presuda u predmetu protiv Leleka, odbrana traži oslobađajuću presudu

FENA
Sud BiH će 23. maja objaviti presudu u predmetu protiv Željka Leleka, kojeg optužnica tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Glavni pretres u ovom predmetu okončan je danas iznošenjem završnih riječi odbrane, koja je zatražila od Sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu za optuženog Leleka.

Branilac optuženog Fahrija Karkin ustvrdio je da optužba nije dokazala da je Lelek počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te je shodo tome predložio da se optuženom ukine pritvor i da se pusti na slobodu.

Odbrana smatra da nije bilo valjanih dokaza da je Lelek vršio ubistva, mučenja i silovanja na području Višegrada u periodu april, maj i juni 1992. godine te da su iskazi svjedoka optužbe tokom glavnog pretresa bili kontradiktorni i neuvjerljivi.

I sam optuženi Lelek kazao je danas pred Sudskim vijećem da on nikada nije počinio nijedno krivično djelo, ali se izvinio svim žrtvama u svoje i uime svog naroda za zločine koje su počinili pojedinci.

Naglasio je da je Tužilaštvo BiH sve vrijeme glavnog pretresa pokušavalo da njega dovede u vezu s Milanom i Sredojem Lukićem, navodeći da je on zapravo s njima bio u stalnom sukobu.

Pojasnio je da s Milanom Lukićem ni prije ni poslije rata nije bio u dobim odnosima, te da je Milan Lukić prijetio smrću njemu i njegovoj porodici zbog toga što je tokom rata pomagao Bošnjacima.

Završne riječi u ovom predmetu nedavno je iznijelo i Tužilaštvo BiH, koje je predložilo da se Lelek oglasi krivim po svim tačkama optužnice i da mu se izrekne zatvorska kazna od 25 godina.

Prema navodima optužnice, Željko Lelek je na dužnosti policajca u Višegradu vršio tokom aprila, maja i juna 1992. godine ubistva, mučenja i silovanja, a u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva.

Početkom juna 1992. optuženi je, prema optužnici, zajedno s Milanom Lukićem silovao ženu, vrijeđajući je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Optužnica također navodi da su ovu osobu tokom sljedećih deset dana, kada je bila zarobljena, optuženi i drugi svakodnevno silovali, te fizički i psihički zlostavljali.

Ocjena Tužilaštva BiH je da je Željko Lelek kao policajac bio dužan zaštititi stanovništvo, bez obzira na nacionalnost, ali on nije ništa učinio da zločine spriječi, već je u njima aktivno učestvovao.

Lelek je u pritvoru je od 5. maja 2006. godine.