Bolest uzima danak
0

23-godišnja Sarajka umrla od nove gripe na KCUS-u

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nova gripa odnijela je još jednu žrtvu. Prema informacijama iz Kliničkog centra u Sarajevu, od svinjske gripe umrla je 23-godišnja djevojka iz Sarajeva.

Ona je preminula u utorak navečer u 22:48 sati u Jedinici internističke intenzivne terapije. Na jedinicu je primljena 21. 11. 2009. godine sa izuzetno teškom kliničkom slikom.

24 dana borbe osoblja Internističke intenzivne terapije i osoblja Centra za dijalizu KCUS-a, nije bilo dovoljno da bi preživjela.

Do sada je u BiH od nove gripe oboljelo oko 940 pacijenata, a Zavod za javno zdravstvo FBiH načelno je predložio proglašenje epidemije nove gripe, o čemu se treba izjasniti Ministarstvo zdravstva BiH.

Na Jedinici internističke intenzivne terapije smještene su još dvije osobe od kojih je jedna u teškom stanju. Radi se o mlađim osobama, a priključene su na respirator.

U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, KCUS-a pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je šest uzoraka pozitivno (4 iz Sarajeva, te po jedan iz Tuzle i Bihaća). Od preostalih 16 negativnih uzoraka 13 je iz Sarajeva, 2 iz Tuzle i 1 iz Zenice.