Tuzla
0

22. Simpozijum infektologa BiH

Sarajevo-x.com
Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Asim Musić svečano je u Tuzli proglasio 22. Simpozijum infektologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem otvorenim.

"Cilj koji smo postavili možemo samo ostvariti kroz jednu kontinuiranu edukaciju i samo tako možemo ići naprijed. Ovakvi skupovi, simpozijumi i kongresi, zasigurno su jedan vid takve edukacije. Želim Asocijaciji infektologa da negdje u Bosni i Hercegovini organizuju i kongres infektologa i tada ćemo pružiti podršku svim onima koji imaju namjeru da učestvuju i organizuju ovakve skupove," rekao je ministar Musić.

Sead Ahmetagić

Predsjednik Organizacionog odbora ovog stručnog skupa, Sead Ahmetagić, u svom obraćanju je u vodećim temama istakao virusne hepatitise u okviru kojih će izlagati sedam pozvanih predavača sa osnovnom i glavnom temom Terapija hroničnih hepatitisa tipa B i C. Sesija infekcija urinarnog trakta ima pet pozvanih predavača sa najnovijim saznanjima u dijagnostici i terapiji urinarnih infekcija.

"U okviru sesije slobodnih tema izdvojio bih temu koja je vrlo aktuelna, a to je tema o brucelozama na koju su pozvana dva predavača, profesor iz Egipta i profesor iz veterinarskog zavoda, odnosno predsjednik Udruženja veterinara BiH. U okviru sestrinske sesije imamo četiri pozvana predavača, koji će govoriti o Akreditacijskim standardima u sestrinstvu," pojasnio je Ahmetagić.

Značaj simpozijuma koji se održava svake godine te da uvijek ima nove teme koje su u tom trenutku aktuelne i vrlo važne za našu zemlju, potencirala je predsjednica Asocijacije infektologa Bosne i Hercegovine, Sajma Dautović Krkić.

"Značajno je što želimo da i ove teme razradimo i razmijenimo iskustva sa kolegama iz zemalja koje su bliske našem okruženju i iz regiona, kako bismo mogli naći najbolja rješenja za dijagnostiku i terapiju određenih bolesti. Ovaj put to su hepatitisi i urinarne infekcije, pa će sigurno biti i radova i referata pod slobodnim temama," istakla je Dautović Krkić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Simpozijuma obratili su se i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Nada Mladina, medicinski direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Elmir Čičkušić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona, Šehzada Salihbašić, te profesori Tatjana Jerem i Jovan Vukadinov.