BiH
48

22.600 KM za hortikulturalno uređenje Park šuma Hum

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je 30. septembra ove godine Ugovor o sa direktorom JP Sarajevo-šume Nerminom Demirovićem o izvođenju radova na hortikulturnom uređenju prostora "Park šume Hum".

Ovom prilikom Koldžo je istakao da se radi o projektu koji je predviđen i Strategijom razvoja općine do 2013. godine te će se na ovaj način izvršiti uređenje ovog izuzetno atraktivnog prostora za odmor i rekreaciju, a nalazi se u neposrednoj blizini simbola Općine Novo Sarajevo, releja na Humu.

"Nakon realizacije ovog projekta i postavljanja mobilijara, na ovom području postavit ćemo i videonazor kako bi sačuvali sve što je urađeno od nasavjesnih građana, koji su ranijih godina u više navrata fizičkom devastacijom uništili sve što smo do tada napravili da bi građani Novog Sarajeva i Sarajeva imali adekvatno mjesto za odmor i rekreaciju nadomak grada", istakao je načelnik Koldžo te dodao da će u saradnji sa preduzećem Sarajevo-šume obezbijediti i fizički nadzor ove površine.

Radovi u okviru ovog projekta podrazumijevaju prethodno uklanjanje cjelokupnog postojećeg nepoželjnog, samoniklog bilja sa površine od 1,2 ha te njegovo dislociranje sa površine na kojoj će se izraditi pješačka staza dužine od 200 metara, povezujući dijelove asfaltnog puta. U neposrednoj blizini staze izvršiti će se postavljanje osam nadstrešnica sa klupama i stolom, te postavljanje 15 klupa od drvenih poluoblica. Uz postojeću saobraćajnicu (koja vodi prema RTV repetitoru), na proširenjima će se urediti površine i izvršiti postavljanje drvene ograde u dužini od 120 m. Ugovorom je planirano da se na lokalitetu izvrši sadnja (popunjavanje) sa 158 starijih hortikulturnih sadnica četinara i liščara, koje u oblikovnom i pejsažnom pogledu cijelom prostoru trebaju dati poseban akcenat.

Sredstva za projekat u iznosu od 22.609 KM osigurana su u Budžetu Općine Novo Sarajevo za 2016. godinu.