Hido Biščević
0

'2009. je ključna za jugoistočnu Evropu'

FENA
Ova godina je ključna za jugoistočnu Evropu, jer će pokazati u kojem će se strateškom pravcu dalje razvijati odnosi u ovom regionu i kakva će biti sudbina zemalja jugoistočne Evrope, ocijenio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević. On je kazao kako je 2009. godina u kojoj se očekuje dalje približavanje zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji, ali da je s tim u vezi nužno da zemlje ubrzaju provedbu reformi.

-Mislim da će u ovoj godini biti ključna sposobnost preuzimanja odgovornosti samih zemalja i vlada regije da rješavaju pitanja koja su ostala otvorena iz procesa koji su se događali u posljednja dva desetljeća i da odgovornost počinje zamjenjivati ulogu koju je u tom periodu imala međunarodna zajednica, rekao je Biščević.

On je prošlogodišnjim uspjehom na planu evroatlanskih integracija zemalja regiona ocijenio činjenicu da su sve zemlje postale institucionalno povezane sa EU nakon što su BiH i Srbija potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SAA). Poručuje, međutim, vladama zemalja, posebno bivše Jugoslavije, da počnu preuzimati odgovornost za vlastitu sudbinu i ne očekuju da međunarodna zajednica zauvijek riješava njihovu sudbinu.

U vezi sa evropskim putem BiH, generalni sekretar RCC-a ističe izuzetno važnom integrativnu uloga evroatlanskih integracija, te navodi kako je u ovoj godini potrebno udružiti napore da se pronađe kompromis koji će osigurati trajno ustavno uređenje samoodržive BiH.

Mišljenja je da BiH posjeduje značajne potencijale da iskoristi regionalnu saradnju, te da od konkretnih razvojnih projekata koji će se odvijati pod kišobranom RCC-a i njegovog Sekretarijata, te uz snažnu ulogu Evropske komisije (EC), može najviše profitirati.

-Način na koji će se ti projekti realizirati, omogućuju BiH da se umreži sa susjednim zemljama u njihovoj provedbi, pojasnio je Biščević.

Ocijenio je pozitivnom prvu godinu djelovanja RCC-a, s obzirom na to da je Vijeće počelo raditi u okolnostima koje su bile opoterećene nizom teških otvorenih pitanja između zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP-a), čije je RCC izvršno tijelo.

-Političke okolnosti su bile izuzetno složene i zamršene, te mislim da se može ocijeniti uspješnom sama činjenica da je Vijeće uspostavljeno i počelo uspješno djelovati u takvim okolnostima, ustvrdio je generalni sekretar RCC-a.

Navodi kako se Vijeće čvrsto profiliralo kao vodeća institucija regionalne suradnje u ovom dijelu Evrope i da su je kao takvu prepoznale EU, međunarodne institucije i sve zemlje članice Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Također, ističe kako je RCC u proteklih godinu dana pokrenuo niz konkretnih aktivnosti, od kojih je najvažnije umrežavanje sa Evropskom komisijom, koja danas prihvaća Sekretarijat ove institucije kao svog glavnog partnera za sva pitanja vezana uz razvoj najvažnijih prioritetnih područja u jugoistočnoj Evropi.

Kako najavljuje Biščević, u narednih nekoliko mjeseci biti će održana javna prezentacija novog strateškog okvira djelovanja EU-a za jugoistočnu Evropu. Riječ je Višekorisničkom programu pomoći Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) EU, koji određuju razvojnu perspektivu jugoistočne Evrope za slijedećih nekoliko godina. Vlade regiona tada će biti pozvane da predlažu zajedničke razvojne projekte, dodao je on.

Kada počne realizacija ove strategije veoma važnu ulogu imat će i novoformirani Ured za vezu RCC-a u Briselu, koji ima zadatak da održava neposredni, dnevni radni kontakt sa svim institucijama EU-a. Projekti koje budu prijavljivale zemlje bit će evaluirani u saradnji sa EU, kako bi se utvrdio prioritet u njihovoj realizaciji.

Dodatna zadaća ovog ureda, kako je objasnio Biščević, je održavanje stalne radne veze sa međunarodnim finansijskim institucijama, prije svega sa evropskim finansijskim strukturama, a bitnu ulogu ima i institucija posebnog izaslanika glavnog sekretara za odnose sa predsjedavajućim EU.

Među konkretnim aktivnostima RCC-a, čiju realizaciju generalni sekretar Biščević najavljuje u narednih nekoliko mjeseci je dovršetak projekata uspostave Regionalnog fonda za obeštećenje od prirodnih katastrofa i Regionalnog centra za borbu protiv šumskih požara.