{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"2008. zapamćena po potpisivanju SSP-a"

F
30.12.2008. u 16:36
0
1
"2008. zapamćena po potpisivanju SSP-a"
0
"2008. zapamćena po potpisivanju SSP-a"
Foto: Reuters
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić danas je na novogodišnjem prijemu u Sarajevu kazao da će 2008. godina biti zapamćena po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i početku korištenja viznih olakšica, po otvaranju pregovora za liberalizaciju viznog režima.
- Mislim da je to osnovni utisak o 2008. godini koja je iza nas. Ako govorimo o narednoj godini, željeli bi da u ovom procesu idemo dalje. Planiramo poduzimanje nekih konkretnih aktivnosti. Cilj svega toga jeste unapređenje situacije u BiH, kretanje prema kandidatskom statusu, koje znači jednu novu dinamiku, novo ubrzanje reformskog procesa i približavanje evropskim standardima u svim onim oblastima koje osjete i obični građani, odnosno firme u BiH, kazao je Topčagić.

On se nada da će se stvoriti takav ambijent u kojem će dinamika evropskog procesa dobiti na snazi u BiH. U takvom ambijentu, istakao je Topčagić, već u prvom dijelu naredne godine moći će se podnjeti zahtjev za članstvo i krenuti u aktivnosti koje će omogućiti da se dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije.

- U operativnom smislu želimo do kraja marta da završimo razradu akcionog plana za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da u saradnji s nadležnim institucijama dođemo do liste zakona koje treba usvojiti ili mijenjati. Želimo da se pripremimo i za decentralizovani sistem upravljanja programima pomoći EU, rekao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Topčagić

- Želimo i planiramo da na organizovan način krenemo u prevođenje "akija". Već u narednom periodu će uslijediti javne debate o modelu prevođenja, ciljnom jeziku u skladu s zaključkom Vijeća ministara. Želimo da promociju evropskih integracija učinimo još vidljivijom u našem društvu, dodao je.

Najvažnijim, po riječima Topčagića, je da se u BiH stvori jedan reformski ambijent u kojem bi novom dinamikom mogli da podnesemo zahtjev za članstvo i da krenemo prema kandidatskom statusu.

- To je najvažniji sljedeći korak za BiH tim prije jer Crna Gora je već podnijela takav zahtjev, a druge države iz regije najavljuju da će uskoro podnijeti takve zahtjeve i ne bi dobro bilo da BiH ostane izvan toga, istakao je Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: