{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2008. za BiH godina propuštenih prilika

F
11.2.2009. u 13:34
0
0
2008. za BiH godina propuštenih prilika
0
2008. za BiH godina propuštenih prilika
S aspekta ljudskih prava i sloboda, 2008. je za Bosnu i Hercegovinu bila godina propuštenih prilika i godina u kojoj je u vezi s ovim ostvareno vrlo malo napretka, kazao je danas u Sarajevu u toku prezentacije godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH u 2008., predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.
Propuštene prilike ogledaju se, kaže Dizdarević, i u kontinuiranom neradu organa za vođenje politike kao i činjenicom da su parlamenti i vlade ostvarili svega 10 posto predviđenog programa.

- Ovo je utoliko izraženije kada imamo u vidu da se vladanje u BiH temelji na šovinističkoj retorici i demagogiji umjesto na konkretnom djelovanju, kazao je Dizdarević.

Posebno zabrinjavajući su intenzivirani napadi i pritisci na novinare i članove TIBiH, a u čemu prednjači premijer RS-a Milorad Dodik te članovi SNSD-a. U 2008. linija za pomoć novinarima registrirala je 54 slučaja, što je za 71 posto više u odnosu na 2007.

U nemile događaje koji su obilježili 2008., Dizdarević je ubrojao i napade, verbalne i fizičke, na posjetioce i organizatore Queer festivala, kako od pojedinih građana, tako i od predstavnika vlasti u BiH. Dizdarević je istakao da su istupi pojedinih sadržavali elemente govora mržnje i zapaljivog govora.

- U ovome su prednjačili muftija mostarski Seid ef. Smajkić koji je učesnike Festivala nazvao "zapadnim đubretom", zastupnica u Parlamentu FBiH Amila Alikadić-Husović koja ih je okarakterizirala kao "bolesnike", a što je ponovio i generalni sekretar SDABiH Amir Zukić, objasnio je Dizdarević te dodao da je o pitanju ljudskih prava u BiH i dalje najugroženija gay populacija.

Dodao je da je u BiH definitivno nastupila promjena atmosfere u kojoj je postalo jasno da smo imali iluziju da na političkoj sceni djeluju demokrate.

Onog trenutka, tvrdi Dizdarević, kada je kritička oštrica postala ubojitija, kada su novinari i nevladine organizacije počeli upirati prstom u stvarne probleme, slučajeve pljačke i korupcije, reakcija je bila antidemokratska te zaprijetila jednoumljem i uništavanjem svega onoga što je drugačije od dominantnog načina razmišljanja.

- Na sve ovo, sve demokratske snage, nevladin sektor i novinari moraju hitno reagirati, upozorio je Dizdarević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: