BiH
0

2006. godina najsmrtonosnija za novinare

FENA
Sa 94 ubijena novinara u zonama sukoba ili unutaranjih nemira, 2006. godina je prema statistikama najsmrtonosnija godina do sada, saopćio je u utorak Presse Embleme Campagne (PEC) sa sjedištem u Ženevi.

Irak je bio ove godine najsmrtonosnija zemlja za novinare, jer je tamo ubijeno 48 novinara, što je dvaput više u odnosu na 2005. godinu, prema podacima PEC-a.

Nikada ni u jednom sukobu od Drugog svjetskog rata nije bilo toliko žrtava među novinarima, jer su najmanje 103 novinara ubijena u Iraku pri vršenju dužnosti od aprila 2003. godine, naglsila je organizacija.

Osam novinara je ubijeno u Meksiku, u Rusiji četiri, na Sri Lanki četiri, na Filipinima četiri, u Pakistanu tri i u Kolumbiji tri.

U Kini su ubijena dva novinara, u Indiji dva, u Angoli dva, u Libanu dva, a u Ekvatoru, Venecueli, Somaliji, Kongu, Sudanu i u Brazilu po jedan novinar.

Ubijeno je 38 posto više novinara nego u 2005. godini kada je ubijeno 68 novinara, kamermana, tonskih snimatelja, tehničara i fotografa, saopćio je PEC, ne računajući tjelohranitelje, agente sigurnosti, vozače i prevodioce.

"U većini slučajeva, novinare su ubijali pobunjenici u Iraku, paravojne grupe i kriminalne mreže u latinskoj Americi, službe sigurnosti, više ili manje paralelne, u Rusiji", izjavio je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen (Blez Lampen).

PEC zagovara jačanje sigurnosnih mjera za novinare u zonama sukoba, promovirajući ideju o specifičnoj međunarodnoj konvenciji.