BiH
119

200 studenata dobilo stipendije Fondacije Hastor

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Grupa od 200 studenata potpisala je danas u Sarajevu Ugovor o stipendiranju za akademsku 2014./2015. godinu. Stipendije im je omogućila Fondacija Hastor koja pored studenata stipendira i 531 osnovca i 518 srednjoškolaca. Sada ova ova fondacija ima 1.249 stipendista, što je čini najvećom fondacijom ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Među onima koji su danas potpisali ugovor je i Sadžida Kosovac, studentica Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Sadžida kaže kako je ovo šesta godina velikodušne podrške koju joj pruža Fondacija Hastor.

"Jako me raduje to što sam dio ove velike porodice koja me je naučila da se suočim sa problemima, da budem odgovornija prema sebi i drugima, da prihvatim nove izazove, da budem istrajna u svojim odlukama. Pored toga, naučila me da se osjećam kao pobjednik, dokle god biram put obrazovanja i radim na izgradnji sopstvene ličnosti i budućnosti. Uvijek s ponosom kažem da sam stipendistica Fondacije Hastor", kaže Sadžida.

Ove godine "Komisija za dodjelu stipendija Fondacije Hastor“ je donijela odluku da dodijeli i dodatnih 38 stipendija, studentima koji dolaze iz poplavljenih područja, pa se tako ranije najavljena podrška za 162 studenta povećala na 200.

"Osam godina me prati ne samo finansijska pomoć, već i moralna podrška ovog kolektiva", kaže Marija Mrđa iz Dervente, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, te dodaje: "S obzirom na teško stanje u našoj državi i broj mladih koji bi željeli da studiraju, a nemaju mogućnost, osjećam se počašćeno što sam upravo ja stipendista Fondacije Hastor. Koliko je Fondaciji stalo do nas, bilo mi je jasno kada su svakog od nas zvali za vrijeme poplave, da se uvjere da smo dobro i provjere da li nam nešto treba".

Prema svom konceptu Fondacija Hastor puža stipendije tokom svih 12 mjeseci u godini, a tim Fondacije redovno posjećuje svoje stipendiste, s ciljem motivacije i postizanja što boljih rezultata. Stipendistima koji poprave uspjeh u školi dodjeljuje se i 13. stipendija. Ko jednom postane stipendista, Fondacija mu omogućava podršku i stipendiju sve do završetka školovanja, saopćeno je.

Svi stipendisti volontiraju 10 sati mjesečno u svojim zajednicama, te su tokom posljednje tri godine ostvarili preko 30.000 sati volontiranja. Fondacija Hastor svake godine povećava broj stipendista i aktivno radi na jačanju mladih ljudi koji sutra mogu donijeti promjene, što je zapravo i jedan od osnovnih ciljeva.