{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH

F
4.2.2009. u 14:53
0
0
200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH
0
200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović izjavio je danas da je procjena da će za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH, koja je danas zajedno s Akcionim planom prezentirana na konferenciji u Sarajevu međunarodnim organizacijama i ambasadama u BiH, biti neophodno oko 200 miliona KM.
Sadović je istaknuo da BiH ovih sredstava nema dovoljno, zbog čega je na konferenciji od međunarodnih donatora zatražena finansijska i stručna pomoć u provedbi aktivnosti za koje su zadužene agencije u vezi s upravljanjem granicom.

- Rok za provedbu ove stategije je pet godina, a njena namjera je da granice BiH učini sigurnijim i kontroliranim, ali u isto vrijeme otvorenim, kazao je na pres-konferenciji ministar Sadović, koji je ujedno i predsjedavajući Državne komisije za integrirano upravljanje granicom u BiH.

Konstatirao je da naša zemlja još nema potpisane sporazume o granici sa susjednim zemljama, navodeći da je za postizanje ovih sporazuma zadužena Državna komisija za granice BiH.

Sadović se nada da će uskoro biti vidljiv napredak i u ovom segmentu, istaknuvši da ova komisija, čim bude konstituirana u punom kapacitetu, treba što prije početi razgovarati o tehničkim aspektima.

Druga komisija u ovoj oblasti, Komisija za integrirano upravljanje granicom u BiH, koja je osnovana u septembru prošle godine, održala je dosad pet sjednica. Donijela je odluku o imenovanju četiriju radnih potkomisija koje će biti zadužene za implementaciju akcionog plana Strategije u dijelu koji se odnosi na međuagencijsku saradnju.

Potpisan je i Sporazum o osnivanju Centra za analizu rizika, a ovaj projekt je finansirala Evropska komisija u iznosu od 800.000 eura. Komisija je razmatrala i više zahtjeva za prekategorizaciju graničnih prijelaza ili određivanje novih graničnih prijelaza, a na dobrom je putu da bude riješeno pitanje održavanja graničnih prijelaza.

Konferencija posvećena strategiji integriranog upravljanja granicom BiH, koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, imala je za cilj da naša zemlja u procesu upravljanja granicom ostvari funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja državnom granicom.

To će omogućiti brži i sigurniji protok prekograničnog prometa ljudi i robe, manji stepen prekograničnog kriminala, bolju kontrolu prelaska i kraće zadržavanje, poboljšanje uvjeta rada službi uključenih u granične kontrole te efikasniju zaštitu državne granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: