{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH

F
4.2.2009. u 14:53
0
0
200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH
0
200 miliona KM za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović izjavio je danas da je procjena da će za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH, koja je danas zajedno s Akcionim planom prezentirana na konferenciji u Sarajevu međunarodnim organizacijama i ambasadama u BiH, biti neophodno oko 200 miliona KM.
Sadović je istaknuo da BiH ovih sredstava nema dovoljno, zbog čega je na konferenciji od međunarodnih donatora zatražena finansijska i stručna pomoć u provedbi aktivnosti za koje su zadužene agencije u vezi s upravljanjem granicom.

- Rok za provedbu ove stategije je pet godina, a njena namjera je da granice BiH učini sigurnijim i kontroliranim, ali u isto vrijeme otvorenim, kazao je na pres-konferenciji ministar Sadović, koji je ujedno i predsjedavajući Državne komisije za integrirano upravljanje granicom u BiH.

Konstatirao je da naša zemlja još nema potpisane sporazume o granici sa susjednim zemljama, navodeći da je za postizanje ovih sporazuma zadužena Državna komisija za granice BiH.

Sadović se nada da će uskoro biti vidljiv napredak i u ovom segmentu, istaknuvši da ova komisija, čim bude konstituirana u punom kapacitetu, treba što prije početi razgovarati o tehničkim aspektima.

Druga komisija u ovoj oblasti, Komisija za integrirano upravljanje granicom u BiH, koja je osnovana u septembru prošle godine, održala je dosad pet sjednica. Donijela je odluku o imenovanju četiriju radnih potkomisija koje će biti zadužene za implementaciju akcionog plana Strategije u dijelu koji se odnosi na međuagencijsku saradnju.

Potpisan je i Sporazum o osnivanju Centra za analizu rizika, a ovaj projekt je finansirala Evropska komisija u iznosu od 800.000 eura. Komisija je razmatrala i više zahtjeva za prekategorizaciju graničnih prijelaza ili određivanje novih graničnih prijelaza, a na dobrom je putu da bude riješeno pitanje održavanja graničnih prijelaza.

Konferencija posvećena strategiji integriranog upravljanja granicom BiH, koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, imala je za cilj da naša zemlja u procesu upravljanja granicom ostvari funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja državnom granicom.

To će omogućiti brži i sigurniji protok prekograničnog prometa ljudi i robe, manji stepen prekograničnog kriminala, bolju kontrolu prelaska i kraće zadržavanje, poboljšanje uvjeta rada službi uključenih u granične kontrole te efikasniju zaštitu državne granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: