BiH
0

200 hiljada žena svake godine završe kao seksualne robinje na Balkanu

NINA
NATO savez je usvojio nove smjernice kako bi se osiguralo da njegove mirovne snage ne traže usluge žena koje su primorane na prostituciju.

Kako javlja VOA, nova politika, koja je odobrena prošlog mjeseca na summitu NATO-a u Istanbulu, napor je prema suprotstavljanju valu trgovine ljudima koji je naročito izražen na Balkanu.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai rekao je da je 26 članica saveza svjesno kako trgovina ljudima, naročito ženama, potpaljuje korupciju i organizirani kriminal i da je suprotstavljena naporima Alijanse da izgradi stabilnost u područjima gdje su stacionirane mirovne snage.

Sve zemlje NATO-a, kako javlja VOA, duboko su predane osiguravanju da njihovi vojnici ne učine ništa kako bi na bilo kakav način doprinijeli razvoju kriminala i da se zaista poduzmu svi napori kako bi se borilo protiv trgovine ljudima.

Ne samo da je 26 saveznika odobrilo nove smjernice, nego su oni dobili i podršku 20 zemalja partnera NATO-a, koje uključuju Rusiju, Ukrajinu, tradicionalne evropske neutralne države kao što su Švedska i Švicarska i zemlje u regiji Kavkaza i središnje Azije. Američki ambasador u NATO savezu Nicholas Burns rekao je da će sljedeći izazov biti primjena nove politike.

«Prvi korak je bio nagovoriti 46 zemalja da se slože o tome, a drugi će biti saradnja s našim vojnim vlastima radi osiguranja da svaki vojnik koji se pošalje u NATO misiju bude svjestan te politike i problema, kao i njegove obaveze da se ni na koji način i ni na koji oblik ne uključuje u njega», istaknuo je Burns.

On je naveo statistike Ujedinjenih naroda u kojima se kaže da se 200 hiljada žena svake godine provede kroz Balkan i da većina njih završe kao seksualne robinje. Njegov norveški kolega Kai Eide, tvrdi VOA, rekao je da su trgovci ljudima 90 posto prostitutki u BiH natjerali na takvu aktivnost.

Sjedinjene Države i Norveška, podsjeća Glas Amerike, predvodile su kampanju kako bi članice NATO-a usvojile nove smjernice. Obje zemlje su svojim vojnicima zabranile da posjećuju prostitutke.

Politika NATO-a ne odobrava takvu potpunu zabranu, ali navodi da savezničke snage neće olakšavati trgovinu ljudima patroniziranjem prostitutki za koje je poznato da ih kontroliraju trgovci ljudima.