{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


200.000 KM za projekt rasvjete Baščaršije

F
26.4.2007. u 11:50
0
0
200.000 KM za projekt rasvjete Baščaršije
0
200.000 KM za projekt rasvjete Baščaršije
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas Sporazum o udruživanju novca za realizaciju projekta rasvjete Baščaršije, saopćeno je iz Gradske uprave.
Prema Sporazumu osvijetlit će se Gazi Husrev-begova i ulica Sarači čime započinje realizacija druge faze Projekta javne rasvjete Baščaršije.

Gradonačelnica Borovac je istaknula da se ovim projektom želi da osvijetli i uljepša najreprezentativniji dio starog dijela grada Sarajeva koji je turistički i najposjećeniji i koji treba kandidirati za Listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Ne samo da će Baščaršija biti osvijetljena nego će nakon trgovki biti sanirani oštećeni poslovni prostori i u Gazi Husrev-begovoj i ulici Sarači, navela je gradonačelnica Borovac.

Prema riječima načelnika Resića ovo su pionirski koraci u jednom velikom i važnom projektu iluminacije najdragocjenijeg prostora kulturne baštine u gradu Sarajevu.

Pored iluminacije, namjerava se izvršiti i popločavanje ovih ulica te zaštititi lokalitet Baščaršije i Ferhadije od motornih vozila.

Grad Sarajevo je za iluminaciju ovih ulica iz budžeta za 2007. godinu izdvojio 200.000 KM. Isti iznos osigurala je i Općina Stari Grad za sanaciju krovova i fasada na poslovnim prostorima u ovim ulicama.

Nakon što se urade građevinski i zanatski radovi pristupit će se osvjetljenju Gazi Husrev-begove i ulice Sarači.

U toku su pripreme za objavljivanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji objekata, odnosno za izvođenje iluminacije ovih ulica.

U završnoj fazi je prikupljanje potrebnih saglasnosti kako bi se dobilo odobrenje za građenje. S obzirom na to da se na prostoru ovih ulica nalazi određeni broj nacionalnih spomenika odobrenje za izvođenje iluminacije izdat će Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: