Banjalučki univerzitet
0

20 posto studenata koristi neki oblik korupcije

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Procjenjuje se da 20 posto studenata Banjalučkog univerziteta koristi neki oblik korupcije, neslužbeni su podaci Studentskog parlamenta.

Sporazum koji su danas potpisali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, rektor Banjalučkog univerziteta Stanko Stanić i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Milan Grubor sadrži aktivnosti nakon čije će realizacije biti poznato da li i u kojoj mjeri ima korupcije na Banjalučkom univerzitetu.

Istovremeno, počinje i kampanja "Antikor“ u okviru koje će biti vršeno istraživanje o korupciji na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Studenti će moći, kažu potpisinici, da se informiraju o korupciji i bit će im omogućeno da prijave svakog profesora za koga znaju da je uzimao mito.

"Prema našim saznanjima, neformalim, preko 20 posto studenata koristilo je neki oblik korupcije. S druge strane, imamo one koji vrijedno uče. Danas smo rekli, gotovo je, ili dosta je svake malverzacije“, kaže predsjednik Studentskog parlamenta Milan Grubor.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić rekao je da postoji spremnost za suzbijanje te pojave za koju tvrdi da nema velike razmjere.

"Ubijeđen sam da najmanje 95 posto nastavnika i saradnika časno i odgovorno izvršava svoj zadatak u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Prema tome, zadatak ovakvog projekta je da se ovih 95 posto nastavnika, saradnika i studenata našeg univerziteta udruži da bi se onemogućilo djelovanje onom procentu od pet posto onih koji narušavaju ugled Univerziteta“, kaže Stanić.

Tvrdi i da je Univerzitet u Banjoj Luci "najmanje korumpirana visokoškolska ustanova bar na prostorima RS-a i BiH“.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović podržava ovu akciju i poručuje studentima koji se odluče da prijave slučaj korupcije da će biti zaštićeni.

Do petka bi trebalo da budu poznati podaci anonimne kampanje na banjalučkim fakultetima o slučajevima korupcije.