{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


20 godina zatvora za Muhameda Alija Gašija

S
23.6.2009. u 14:10
0
124
20 godina zatvora za Muhameda Alija Gašija
0
20 godina zatvora za Muhameda Alija Gašija
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Muhamed Ali Gaši, optužen za krivično djelo udruživanje u zločinačku organizaciju danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđen na 20 godina zatvora, saznaje Sarajevo-x.com.
Sud je Gašija oslobodio optužbi za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, ali mu je na zahtjev tužiteljstva oduzeta sva protuzakonito stečena imovina kao i 400.000 KM koje je također stekao nelegalnim putem.

Tužilac je u ovom sudskom postupku zahtijevao izricanje zatvorskih kazni od jedne do 45 godina, dok je odbrana negirala postojanje zločinačke organizacije.

Muhamed Ali Gaši prilikom iznošenja završnih riječi na suđenju kazao je da se ne osjeća krivim te da čak ne zna šta znači riječ 'zločinačka organizacija'.

Dalida Burzić, predsjedavajuća Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda također je objavila presude njegovom bratu Azizu Gašiju, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci koji su se zajedno sa Gašijem nalazili na optuženičkoj klupi.

Oni se između ostalog terete za iznudu, nasilničko ponašanja, zelenaštvo, bespravnu gradnju, pranje novca, pokušaj ubistva, ugrožavanja sigurnosti.

Mirsi Krasniću izrečena je zatvorska kazna od šest i po godina, Edin Hota osuđen je na tri godine zatvora, dok je Aziz Gaši kažnjen sa tri godine i pet mjeseci zatvora.

Muharem Čaušević osuđen je na godinu dana zatvora, Sinan Ljuca na dvije godine i pet mjeseci, Amir Kasumić na 18 mjeseci, a Engin Proho na dvije i po godine zatvora.

Osuđeni imaju pravo žalbe na prvostepenu odluku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: