{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


20 godina od smrti Reihana Demirdžića

S
25.8.2008. u 13:09
0
6
20 godina od smrti Reihana Demirdžića
0
20 godina od smrti Reihana Demirdžića
Povodom 20. godišnjice od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog glumca Reihana Demirdžića delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo je u znak sjećanja položila cvijeće na njegovo vječno počivalište na groblju Bare.
Reihan Demirdžić rođen je u Sarajevu 1. januara 1922. Prvu ulogu ostvario je u sarajevskom Narodnom pozorištu, zatim nastupa u Narodnom pozorištu Šabac, nakon čega prelazi u Narodno pozorište u Titovom Užicu, a potom u Narodno pozorište u Nišu. Malo pozorište, današnji Kamerni teatar 55 Demirdžić je osnovao 1955. godine kada se vraća u Sarajevo i nastupa u ovoj teatarskoj kući.

Veliku pažnju izazvao je fantastičnom scenskom transformacijom. Sa klegom Jurislavom Korenićem autorski je realizirao, te igrao i glavnu ulogu u kultnoj TV seriji „Karađoz“. Igrajući lik Husametin-bega uspostavio je nove standarde i uveo nova glumačka sredstva, koja su i danas primjer posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

Rudi Alvađ i Reihan Demirdžić čine mitske zvijezde naše povijesti, odnosno Momu i Uzeira, po kojima su stanovnici grada Sarajeva i njihova publika prozvali tada novosagrađene i moderne nebodere na Marijin Dvoru, što pokazuje veličinu odigranih rola.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: