BiH
58

20 godina Ljetne škole informacionih tehnologija EDIT

Klix.ba
Ljetna škola informacionih tehnologija EDIT kompanije Comtrade ove godine obilježava 20 godina postojanja.

Mali projekat nekolicine studenata iz Ljubljane postao je pravi internacionalni projekat s obzirom da se EDIT ove godine održao u četiri zemlje: Sloveniji, Srbiji, Irskoj i BiH.

Na pripremi ovogodišnje Ljetne škole programiranja radio je tim Comtradea koji broji više od 50 ljudi. Comtrade veliku pažnju posvećuje svojoj društveno korisnoj ulozi, stvarajući povoljne uslove – ne samo za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope već i za mnogo snažniji razvoj informacionog sektora na domaćem tlu.

"Ove godine smo veoma zadovoljni ljetnom školom EDIT,kao i svih prethodnih godina jer ovo je 20 godina u sklopu Comtradea, ljetna škola koja se organizuje, a u samom Sarajevu već 10 godina. Posebno smo zadovoljni sinergijom koja se ostvaruje među studentima i rezultatima koji oni ponesu. Za samo dvije sedmice rada, koliko oni steknu znanja,kao povratnu spregu prenesu dalje na fakultet. To su neki novi uticaji koji dalje šire njihove vidike i u svakom slučaju pozitivno utiču i na sam Comtrade jer donose novu energiju koja se dalje plasira i na druge regije jer ova škola se ne organizuje samo u Sarajevu već i u Banjoj Luci, Ljubljani, Mariboru, Kragujevcu, Beogradu i prvi put ove godine i u Irskoj. Za Ljetnu školu je bilo prijavljeno oko 100 kandidata, vrlo teško je bilo uraditi selekciju. No,uspješno smo to uradili i jako smo zadovoljni rezultatima, posebno temom "Digitalni svijet" što znači novi način razmišljanja s novim tehnološkim pristupom i novim metodologijama", kazala je Amra Agić iz Comtradea.

Od 11. do 22. jula, EDIT je na području BiH organizovan u Sarajevu i Banjoj Luci. Petnaest polaznika EDIT-a u Sarajevu,tokom dvije sedmice trajanja škole imalo je priluku da se oproba u radu na realnom projektu,naučili su kako da rade u timu te su se upoznali sa radom i načinom funcionisanja jedne velike IT kompanije.

Emina Prlja, polaznica EDIT-a, kazala je da je za ovaj projekt čula preko Facebooka.

"Bilo je objavljeno da će se i ove godine održavati Ljetna škola tako da sam se odmah prijavila i jako mi je drago što sam primljena i što sam imala prilku da radim s ovim ljudima. Napravili smo Android aplikaciju 'Digital look', koja ima mogućnost da se preko telefona otključavaju brave. Jako mi je drago što sam stekla lijepa iskustva na EDIT-u, što sam osjetila timski rad u jednoj takvoj kompaniji i što sam radila s ljudima koje nisam poznavala i da se sve to na kraju odlično završilo. Uradili smo ono što planirali i jako sam sretna što je ispalo sve onako kao što je zamišljeno", istakla je Prlja.

Sve troškovi ljetne škole EDIT na svim lokacijama snosi kompanija Comtrade. Po završetku ljetne škole, ova kompanija ostaje u kontaktu sa svim polaznicima i svi oni koji su pri kraju studija mogu da nastave da rade na praksi, a kada završe studije mogu postati dio kolektiva grupacije Comtrade, saopćeno je iz ove kompanije.