Brodska rafinerija
0

'20.000 tona mazuta spremno za isporuku'

FENA
Ministarstvo industrije, energetike i razvoja RS-a saopćilo je danas da je preduzelo prve mjere za ublažavanje posljedica izazvanih obustavom isporuke gasa BiH.

Prema informacijama iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, na raspolaganju su količine od 20.000 tona mazuta koje se mogu odmah isporučiti u „krizne“ općine, a dodatne količine Rafinerija nafte može obezbjediti kroz dnevnu proizvodnju od oko 780 tona.

„Prioriteti snabdijevanja mazutom će, svakako biti, bolnice, vrtići i toplane“, navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

Situacija u Istočnom Sarajevu je, dodaje se, djelimično normalizovana, jer su najveći potrošači već prešli na alternativne izvore, prije svega, mazut i električnu energiju.

Među njima su Bolnica Kasindo, gdje se ubrzano radi na osposobljavanju sistema za grijanje na mazut.

„Energoinvest“ a.d. i „Famos“ a.d., kao i jedan dio većih komercijalnih potrošača gasa u Istočnom Sarajevu imaju, takođe mogućnost korištenja tečnog goriva kao alternativnog energenta.

„Problemi općine Zvornik su složeniji, jer će za osposobljavanje sistema za grijanje na tečno gorivo trebati nekoliko dana i određena sredstva. Međutim, bolnica u Zvorniku ima sistem grijanja koji koristi mazut kao energent, dok je za Dom zdravlja i vrtić obezbijeđeno grijanje pomoću električne energije“, navodi se u saopćenju Ministarstva industrije, energetike i razvoja RS-a.

Fabrika glinice Birač je, od prošle godine, počela da koristi tečna goriva, dok je gas potreban za finalni dio proizvodnje. „Imajući u vidu tehnološki proces u proizvodnji glinice i kapaciteta za skladištenje, fabrika bi mogla da proizvodi poluproizvode u narednih deset do petnaest dana“, tvrdi se u saopćenju.

Proizvodnja električne energije, kako se dodaje, teče po planu i prati je očekivana potrošnja za ovoj period.

Upućen je i apel građanima da racionalnije koriste električnu energiju, kako ne bi došlo do poremećaja u snabdijevanju, s obzirom na uslove pojačane potrošnje uslovljene povećanjem broja potrošača.