{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'20.000 tona mazuta spremno za isporuku'

F
8.1.2009. u 16:06
0
8
'20.000 tona mazuta spremno za isporuku'
0
'20.000 tona mazuta spremno za isporuku'
Ministarstvo industrije, energetike i razvoja RS-a saopćilo je danas da je preduzelo prve mjere za ublažavanje posljedica izazvanih obustavom isporuke gasa BiH.
Prema informacijama iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, na raspolaganju su količine od 20.000 tona mazuta koje se mogu odmah isporučiti u „krizne“ općine, a dodatne količine Rafinerija nafte može obezbjediti kroz dnevnu proizvodnju od oko 780 tona.

„Prioriteti snabdijevanja mazutom će, svakako biti, bolnice, vrtići i toplane“, navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

Situacija u Istočnom Sarajevu je, dodaje se, djelimično normalizovana, jer su najveći potrošači već prešli na alternativne izvore, prije svega, mazut i električnu energiju.

Među njima su Bolnica Kasindo, gdje se ubrzano radi na osposobljavanju sistema za grijanje na mazut.

„Energoinvest“ a.d. i „Famos“ a.d., kao i jedan dio većih komercijalnih potrošača gasa u Istočnom Sarajevu imaju, takođe mogućnost korištenja tečnog goriva kao alternativnog energenta.

„Problemi općine Zvornik su složeniji, jer će za osposobljavanje sistema za grijanje na tečno gorivo trebati nekoliko dana i određena sredstva. Međutim, bolnica u Zvorniku ima sistem grijanja koji koristi mazut kao energent, dok je za Dom zdravlja i vrtić obezbijeđeno grijanje pomoću električne energije“, navodi se u saopćenju Ministarstva industrije, energetike i razvoja RS-a.

Fabrika glinice Birač je, od prošle godine, počela da koristi tečna goriva, dok je gas potreban za finalni dio proizvodnje. „Imajući u vidu tehnološki proces u proizvodnji glinice i kapaciteta za skladištenje, fabrika bi mogla da proizvodi poluproizvode u narednih deset do petnaest dana“, tvrdi se u saopćenju.

Proizvodnja električne energije, kako se dodaje, teče po planu i prati je očekivana potrošnja za ovoj period.

Upućen je i apel građanima da racionalnije koriste električnu energiju, kako ne bi došlo do poremećaja u snabdijevanju, s obzirom na uslove pojačane potrošnje uslovljene povećanjem broja potrošača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: