Sarajevo
0

20.000 KM pomoći palestinskom narodu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik humanitarne organizacije "Merhamet" Hajrudin Šahić uručio je danas u Sarajevu ček na 20.000 KM palestinskom ambasadoru u BiH Amiru Rostomu za pomoć palestinskom narodu koji je suočen sa humanitarnom katastrofom nakon izraelskih napada na pojas Gaze.

Ovo je samo početak akcije pomoći koju će organizirati Merhmamet, a koja uključuje prikljupljanje novca putem žiro računa i telefonskog broja 090 292 001. Osim Šahića, u posjeti palestinskoj ambasadi bili su zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, savjetnik federalnog premijera Timur Numić, član Upravnog odbora Merhameta prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, dr. Abdul-Kerim Fazlić i dr. Šahzija Dreca.

Ambasador Rostom upoznao je goste sa humanitarnom katastrofom s kojom je, i to ne po prvi put, suočen palestinski narod.

Od početka izraleksih napada u pojasu Gaze poginulo je više od 570 ljudi, a ranjeno je oko 2.700. Među žrtvama je veliki broj djece.

  • Palestinski narod je suočen sa holokaustom, ne manjim od holokausta koji su nad Jevrejima počinili Nijemci, kazao je ambasador Rostom.

Naveo je kako u Gazi Izraelci gađaju sve - bolnice, škole, džamije - te da je cijela infrastruktura uništena.

Razlog za ovaj napad, kaže ambasador, nije nekoliko raketa koje je Hamas ispalio na Izrael, jer je činjenica da te rakete ne utiču na vojnu ravnotežu na području.

Palestinsko rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Abasom pokušava doći do nekog rješenja preko Ujedinjenih naroda kako bi došlo do prekida vatre i ukidanja blokade pojasa Gaze, te da se pošalju međunarodne trupe u tampon zonu i zaštite palestinski narod, rekao je ambasador Rostom.

Predsjednik Merhameta Šahić kazao je da je ova humanitarna organizacija donijela odluku o pokretanju široke akcije s ciljem ublažavanja patnji palestinskog naroda. A u kontaktima sa palestinskom ambasadom će se odlučiti na šta će se ova pomoć utrošiti.

Član UP Merhameta prof. Rizvanbegović smatra da "mi koji smo prošli kroz rat, dobro znamo šta znači solidarnost".

On je apelirao na sve građane BiH da učinine barem onoliko koliko su Palestinci učinili za BiH.

  • Možemo više. Naša situacija sada je bolja nego njihova kada su pomagali nas, ocijenio je prof. Rizvanbegović.

Zamjenik ministra civilnih poslova Senad Šepić, navodeći da ovaj put nema mandat institucija BiH da govori u njihovo ime, ali da će one uskoro zauzeti svoj stav, kazao je da je došao kao čovjek i građanin da iskaže saosjećanje sa ljudima koji pate.

On smatra da građani BiH moraju imati poseban senzibilitet prema ljudskim patnjama i izrazio je nadu da će naši građani imati taj pozitivni osjećaj.

Savjetnik federalnog premijera Nedžada Brankovića Timur Numić najavio je da će se Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici očitovati o pomoći palestinskom narodu.