Ni sama uprava ne zna
0

2 ili 3 KM za parking kod Aerodroma Sarajevo?

Piše: A. Karadža
Na upit koliko košta parkiranje automobila na parkingu Sarajevskog aerodroma, iz Službe za odnose sa javnošću uputili su nas na zvanični cjenovnik koji se nalazi na stranici Aerodroma, na kojem stoji da je cijena parkiranja putničkog vozila košta jedan euro ili dvije marke.

U praksi je situacija drugačija. Naš čitatelj je devet minuta parkinga platio tri KM, što je u suprotnosti sa cijenama koje su objavljene na zvaničnoj web stranici.

Prema pravilniku kojim je regulisano ovo pitanje, od momenta ulaska na parking pet minuta boravka se plaća kao da se koristi sat vremena parking prostora, ali je cijena drugačija od navedene.

Kako su rekli iz Službe za odnose sa javnošću, osnovni element u kalkulaciji cijene parkinga je amortizacija parkinga plus troškovi za uposlene ljude.

Na pitanje da li Aerodrom posjeduje podatke o broju vozila koja su koristila usluge parkinga i koliko je parking sati plaćeno tokom ove godine, dobili smo odgovor da parking sistem omogućava dobijanje podataka na bazi dana, mjeseca, godine. Tražene podatke nismo dobili.

Možda je ovo jedan od razloga zbog kojeg građani sve češće svoje automobile parkiraju u obližnjem naselju, ne želeći koristiti parking ispred zgrade Aerodroma.

Nadamo se da će, ako cijena parkinga ostane ista, barem biti korigovane cijene na web stranici kako korisnici usluga ne bi dolazili u neugodne situacije prilikom plaćanja cijene parkiranja svojih automobila.