Obilježava se i u BiH
0

2. april je Svjetski dan autizma

Sarajevo-x.com
Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru u BiH (URDAS) će i ove godine, treći put od Rezolucije UN-a, obilježiti 2. april kao Svjetski dan autizma, saopćeno je iz ovog udruženja. Ove godine Svjetski dan autizma u našoj zemlji se obilježava pod motom: „Mi vjerujemo u njih! (Pomozite nam da razvijemo potencijale djece s autizmom).“

S obzirom na ujednačenu geografsku rasprostranjenost poremećaja iz autističnog spektra (ASD-Autistic Spectrum Disorder), a na osnovu posljednjih izvještaja ministarstava zdravlja većih zemalja (SAD, UK) smatra se da skoro 1% stanovništva ima blaži ili teži oblik ovog poremećaja.

Dakle, u našoj zemlji radi se o više hiljada djece i odraslih, pri čemu velika većina njih i njihovih porodica nema niti ideju o tome kakav problem imaju, a vrlo mali broj dijagnozu.

Za dijagnosticirane ne postoji ni jedinstvena baza podataka, a zdravstveni, obrazovni i socijalni sistem je njima trenutno apsolutno neprilagođen i neadekvatan. Najveći problem je akutni deficit, ili bolje rečeno nepostojanje adekvatno obučenih stručnjaka za rad sa djecom i odraslim sa ASD-om.

To je i zvanično potvrđeno na prošlogodišnjoj Javnoj diskusiji pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Na tom skupu je Udruženje bilo suorganizator i promotor Inicijative o zaštiti osnovnih ljudskih prava djece i odraslih u autističnom spektru.

Roditelji djece sa autizmom ne mogu mirno posmatrati kako ovdašnje društvo od njihove djece "diže ruke", pasivno i nemoćno da se unaprijedi kako bi zadovoljilo njihove osnovne ljudske potrebe i prava: za razvojem, igrom, adekvatnim obrazovanjem i kasnije radom.

Pri tome se dopušta da se njihovi stvarni i nezanemarljivi potencijali nikada ne ostvare i da, umjesto korisnih članova, postanu društvu teret, a svojim roditeljima stalna briga.

Zato ove godine obilježavamo Svjetski dan autizma pod motom: „Mi vjerujemo u njih! (Pomozite nam da razvijemo potencijale djece s autizmom).“

Kao rezultat dugotrajnog volonterskog rada roditelja Udruženja na iznalaženju najdjelotvornijih, ali i najekonomičnijih rješenja za našu djecu i obrazovanje stručnog kadra za rad s njima, a u suradnji sa jednim od vodećih stručnjaka u svijetu porijeklom iz BiH, dr. Nirvanom Pištoljević, J.U. "Mjedenica" i Univerzitetom u Sarajevu, napravili smo projekat pod nazivom: “Primjena suvremenog naučnog modela edukacije u Učionici sa djecom sa razvojnim poremećajima.“

Najvažniji rezultat koji se očekuje realizacijom ovog projekta je osposobljavanje jezgre stručnog kadra za primjenu ove metode. Inače projekat bi bio veoma važan, prvi korak u jedinstvenom sistemskom rješenju koji za glavni cilj ima osposobiti dijete za život kroz puni razvoj njegovog potencijala primjenom naučnih metoda, a ne prilagođavanjem krutim sistemima obrazovanja, bilo da se radi o specijalnom ili trenutno nerazvijenom inkluzivnom obrazovanju. Svako dijete, a naročito dijete sa poremećajima u razvoju, traži individualni pristup.

Svjetski dan autizma ćemo obilježiti 2. april 2010. u 12:00, u prostorijama cafe-galerije glavnog sponzora događaja, "Cinema City", tako što ćemo održati kratku konferenciju za štampu na kojoj ćemo prisutne upoznati sa spomenutim projektom. Nakon toga smo planirali zakusku, te prikazivanje crtanog filma za svu prisutnu djecu. Takođe, u holu će biti postavljena izložba fotografija Dženata Drekovića koja predstavlja djecu Udruženja, a u igraonici likovna izložba naše djece.

Pored toga, zahvaljujući zalaganju Centra "André Malraux" i "Cinema City" planiramo višednevno prikazivanje, u toku mjeseca aprila, igranog filma "BenX" u kojem je upečatljivo i vjerodostojno prikazan život adolescenta sa autizmom, ali i svih teškoća koje, skupa s njim prolazi i njegova porodica.

Cilj nam je da, u suradnji sa osnovnim i srednjim školama organizujemo da što više djece uzrasta 12-18 godina, uz minimalne cijene ulaznica, pogleda ovaj film kako bi smo na taj način doprinijeli ne samo podizanju svijesti o autizmu među mlađim ljudima, već i opštoj kulturi tolerancije, razumijevanja i učenja od ljudi koji su, na bilo koji način "različiti". Prihod od ulaznica će biti ustupljen gorenavedenom projektu, navode u udruženju URDAS.