{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova

S
11.8.2009. u 14:31
0
5
2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova
0
2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova
Za rekonstrukciju, održavanje, popravak ulica, trgova, mostova, lokalnih cesta i pješačkih staza, budžetom Općine Novi Grad za 2009. godinu planirano je 2.200.000 KM.
Listu prioriteta iz oblasti sanacije i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine za 2009. godinu usvojilo je Općinsko vijeće na prijedlog savjeta novogradskih mjesnih zajednica.

Shodno usvojenoj Listi, spomenuta sredstva su raspoređena u tri grupe. Prvi dio sredstava u iznosu od cca 200.000 KM će se koristiti za sufinansiranje realizacije projekata u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo. Drugi dio sredstava od cca 965.000 KM će se utrošiti za redovno održavanje cesta od interesa za Općinu, i treći dio sredstava u iznosu od cca 1.035.000 KM će se utrošiti za sanaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih cesta od značaja za Općinu a za koje je provedena procedura javne nabavke u skladu sa zakonskim propisima.

U okviru trećeg dijela sredstava u vrijednosti od 1.035.000 KM namijenjenih za sanaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih cesta od značaja za Općinu, radove će vršiti firme „Euro-asfalt“ d.o.o. Sarajevo i „Grakop“ d.o.o. Kiseljak, koje su u tenderskoj proceduri zadovoljile potrebne uvjete te potpisale ugovore sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Među odabrane projekte spadaju: rekonstrukcija kolovoza nakon izgradnje separatne kanalizacione mreže u Trebinjskoj ulici; na Trgu Zavnobiha će se izvršiti sanacija popločanih površina te sanacija dijela Vrbovske ulice.

Također će se sanirati i ulice: Ferida Srnje (do broja 71 kod spomen-obilježja Nadiru Kafedžiću); Branislava Nušića (krakovi od broja 55 do 71 i od broja 161 do 171), gdje se nalaze objekti u skladu sa Regulacionim planom; Olimpijska od broja 30 do 34, što uključuje sanaciju popločanih površina; u ulici A. B. Šimića će se izgraditi parking unutar naselja; a u Dobrinji III će se izvršiti izgradnja pristupne saobraćajnice i parkinga za vjerski objekat, u vezi sa čim je izdato odobrenje za građenje u skladu sa Regulacionim planom.

Uz navedeno, izvršit će se i sanacija u dijelu ulice Bačići a kroz sufinansiranje sa privrednim subjektima koji posjeduju objekte na ovom lokalitetu, zatim na potezu Bojnik -Osijek sanirat će se dio lokalne ceste koji pripada Općini Novi Grad Sarajevo, kao i dio ceste prema spomen-obilježju Safetu Isoviću i Salki Muratspahiću u Zabrđu, te prilazni put do spomen-obilježja Smailu Šikalu (od broja 62 do 90). U ulici Ragiba Džinde br. 39 izgradit će se potporni zid u cilju stabilizacije padinskog dijela koji ugrožava individualni stambeni objekat porodice poginulog borca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: