{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova

S
11.8.2009. u 14:31
0
5
2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova
0
2,2 miliona KM za obnovu ulica i mostova
Za rekonstrukciju, održavanje, popravak ulica, trgova, mostova, lokalnih cesta i pješačkih staza, budžetom Općine Novi Grad za 2009. godinu planirano je 2.200.000 KM.
Listu prioriteta iz oblasti sanacije i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine za 2009. godinu usvojilo je Općinsko vijeće na prijedlog savjeta novogradskih mjesnih zajednica.

Shodno usvojenoj Listi, spomenuta sredstva su raspoređena u tri grupe. Prvi dio sredstava u iznosu od cca 200.000 KM će se koristiti za sufinansiranje realizacije projekata u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo. Drugi dio sredstava od cca 965.000 KM će se utrošiti za redovno održavanje cesta od interesa za Općinu, i treći dio sredstava u iznosu od cca 1.035.000 KM će se utrošiti za sanaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih cesta od značaja za Općinu a za koje je provedena procedura javne nabavke u skladu sa zakonskim propisima.

U okviru trećeg dijela sredstava u vrijednosti od 1.035.000 KM namijenjenih za sanaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih cesta od značaja za Općinu, radove će vršiti firme „Euro-asfalt“ d.o.o. Sarajevo i „Grakop“ d.o.o. Kiseljak, koje su u tenderskoj proceduri zadovoljile potrebne uvjete te potpisale ugovore sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Među odabrane projekte spadaju: rekonstrukcija kolovoza nakon izgradnje separatne kanalizacione mreže u Trebinjskoj ulici; na Trgu Zavnobiha će se izvršiti sanacija popločanih površina te sanacija dijela Vrbovske ulice.

Također će se sanirati i ulice: Ferida Srnje (do broja 71 kod spomen-obilježja Nadiru Kafedžiću); Branislava Nušića (krakovi od broja 55 do 71 i od broja 161 do 171), gdje se nalaze objekti u skladu sa Regulacionim planom; Olimpijska od broja 30 do 34, što uključuje sanaciju popločanih površina; u ulici A. B. Šimića će se izgraditi parking unutar naselja; a u Dobrinji III će se izvršiti izgradnja pristupne saobraćajnice i parkinga za vjerski objekat, u vezi sa čim je izdato odobrenje za građenje u skladu sa Regulacionim planom.

Uz navedeno, izvršit će se i sanacija u dijelu ulice Bačići a kroz sufinansiranje sa privrednim subjektima koji posjeduju objekte na ovom lokalitetu, zatim na potezu Bojnik -Osijek sanirat će se dio lokalne ceste koji pripada Općini Novi Grad Sarajevo, kao i dio ceste prema spomen-obilježju Safetu Isoviću i Salki Muratspahiću u Zabrđu, te prilazni put do spomen-obilježja Smailu Šikalu (od broja 62 do 90). U ulici Ragiba Džinde br. 39 izgradit će se potporni zid u cilju stabilizacije padinskog dijela koji ugrožava individualni stambeni objekat porodice poginulog borca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: