Bacanje cvijeća u Savu
0

17. godišnjica stradanja civila na brčanskom mostu

FENA
Okupljanjem na mostu Brčko - Gunja i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Savu danas je u Brčkom obilježena 17. godišnjica stradanja više desetina civila.

Oko 4 sata ujutro 30. aprila 1992. godine veća grupa civila krenula je pješice iz Gunje prema Brčkom i u vrijeme dok su se nalazili na mostu s brčanske strane aktiviran je eksploziv koji je srušio most i usmrtio civile čiji tačan broj nikada nije utvrđen.

Pretpostavlja se da je na brčanskom mostu, koji je tada jedini bio u funkciji, stradalo oko stotinu civila koji su iz zapadnoevropskih zemalja i Hrvatske krenuli svojim kućama da tamo proslave prvomajske praznike.

Okupljenim na brčanskom mostu danas se obratila predsjednica zarobljenih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Zumreta Džaferović

Ona je kazala kako je žalosno da, ni nakon sedamnaest godina od počinjenog zločina, još nitko od odgovornih nije procesuiran niti na mostu postoji spomen znamenje koje bi upozoravalo na počinjeni zločin, žrtve i izvršitelje tog zločina tj. da se zna ko je i zašto ubio nevine ljude.

"Mi ovdje svjedočimo da je to djelo ondašnje Narodne armije čist teroristički čin. Taj teroristički čin planiran je i izveden po svim pravilima službe", kazala je Zumreta Džaferović.

Današnjoj ceremoniji na mostu Brčko-Gunja prisustvovali su i supervizor za Brčko Raffi Gregorian te, prvi put jedan funcioner iz reda srpskog naroda, brčanski gradonačelnik Dragan Pajić.

On je zajedno s dogradonačelnikom Antom Domićem, predsjednikom i dopredsjednikom Skupštine Mirsadom Đapom i Ivanom Krndeljom položio vijenac te tako odao počast stradalim civilima.