BiH
0

17. godišnjica 1. brigade policije Stari Grad

FENA
Prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Trgu oslobođenja -Alije Izetbegovića danas je svečano obilježena 17. godišnjica od prvog postrojavanja 1. brigade policije Stari Grad Sarajevo.

Okupljenim građanima, pripadnicima 1. brigade i Armije Republike BiH kao i predstavnicima javnog i političkog života te članovima porodica šehida i poginulih boraca obratio se komandant 1. brigade Ismet Dahić koji je istakao da su tog dana, 18. maja, pripadnici 1. brigade krenuli da brane BiH i slobodu.

"Okupili smo se u auli Ekonomskog fakulteta i pridružili su nam se borci iz Logavine, s Bistrika i Vratnika, Širokače, Babića bašte, itd. Pred nama je bila sveta dužnost i obaveza - braniti i odbraniti ono što je naše", kazao je Dahić.

Podsjetio je prisutne na one koji su položili živote za slobodu Sarajeva i BiH te istakao da su "u borbu ušli čista obraza i izašli iz nje čista obraza".

General Jovan Divjak kazao je da je bio ponosan što je bio pripadnik ovih snaga.

"Žalosti me što se o ovim ljudima ne vodi dovoljno računa i što im još nisu osigurana prava koja zaslužuju. Apeliram na sve da ustraju na traženju ovih prava", poručio je Divjak.

Svečanosti je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je istakao da se ne može i ne smije zaboraviti da je 1. brigada bila prva koja je odlično znala "šta nam se sprema, a kada mnogi nisu htjeli ni znati ni vidjeti".

"Ova policijska jedinica je ratovala ne nekim od najtežih sarajevskih ratišta i na svima je uspjela ispuniti zadatke. Mnogi su dali živote za odbranu domovine i, nažalost, njihovim porodicama se ne poklanja dovoljno pažnje već, vrlo često, služe za ispunjavanje nečijih političkih ciljeva i rješavanje među i unutar stranačkih problema", kazao je Komšić.

Ove porodice kao i ratni invalidi pokušavaju, istakao je Komšić, na marginama, preživjeti ovo poratno vrijeme koje im je često teže od onog ratnog. Dodao je da borba za domovinu još nije gotova te da još postoje snage koje se zalažu za nestanak BiH.

"Vi morate ustrajati u borbi za modernu i suverenu BiH. Čovjek se može razočarati u vlastito dijete, u porodicu, u prijatelje, život ili stranku, u državu, odnosno, njenu administraciju, ali nikada se ne smije razočarati u svoju domovinu u BiH. Ona će uvijek ostati jedna i jedina, ogledalo svih nas, obraz koji niko pa ni mi sami ne smijemo ukaljati", poručio je Komšić.