Srebrenica
0

17-godišnja Hajrija u životnoj borbi

FENA
Foto: M. Avdić
Foto: M. Avdić
Hajrija Tabaković (17), povratnica u srebreničko selo Stožersko u srebreničkoj Mjesnoj zajednici Skenderovići, vodi bitku za život. Nakon što su ljekari utvrdili da ima tumor na desnoj nozi, ova mlada nevjesta našla se u najvećoj životnoj dilemi - ili ostati bez potkoljenice ili za nekoliko mjeseci ostati bez života.

"Prije sedam mjeseci osjetila sam bol u nozi. Otišla sam u Zvornik gdje su mi rekli da idem u Tuzlu ili Beograd na dalje liječenje. Otišla sam u Tuzlu i tu su mi ustanovili da, pored tumora na desnoj nozi, imam tumor i na plućima", kaže Hajrija i dodaje da su joj ljekari kazali da nakon pet sedmica ponovo dođe i odluči se da li da joj amputiratiju nogu ili u protivnom ne mogu joj garantovati da će živjeti duže od nekoliko mjeseci.

Hajrijin muž Merfid (26) nije zaposlen, kao ni njegov otac Huso koji je 70-postotni ratni vojni invalid i do sada je preživio dva moždana udara i infarkt. U zajedničkom domaćinstvu sa njima žive i Merfidove dvije maloljetne sestre i majka.

"Od Srebrenice smo udaljeni 30 kilometara. Donedavno je jedan komšija u selu imao automobil i obavljao je prevoz do Srebrenice. Međutim, njegov automobil se pokvario tako da sada nemamo nikakvog prevoza. Da bi Hajriju odvezao jednom u Tuzlu moram izdvojiti do 300 KM, a nemam novaca", priča nam Merfid.

Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, i Azir Osmanović, predsjednik srebreničkog Merhameta, prije nekoliko dana posjetili su ovu porodicu i uručili 1.067 KM doniranih od ovih institucija, zaposlenih mladih Srebreničana, građana i nekoliko odbornika Skupštine općine.

Svi humani ljudi, ukoliko žele pomoći Hajriji, sredstva mogu uplatiti na žiroračun srebreničkog Merhameta s naznakom za Hajriju Tabaković ŽR: 551015-00023800-14 Nova Banjalučka banka. Kontakt telefon 061-882-778 Azir Osmanović