{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


17 godina zatvora za zločine u Sanskom Mostu

S
11.9.2009. u 15:37
0
4
17 godina zatvora za zločine u Sanskom Mostu
0
17 godina zatvora za zločine u Sanskom Mostu
Drugostepeno vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika Trećeg korpusa Armije BiH na 17 godina zatvora zbog zločina na području Sanskog Mosta.
Suad Kapić je pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH proglašen krivim za ubistva četiri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Sanskog Mosta tokom septembra 1995. godine,

U aprilu 2008. godine Prvostepeno vijeće je Kapića oslobodilo krivice, ali je ta presuda ukinuta, te je godinu dana poslije počelo obnovljeno suđenje pred Apelacionim vijećem.

Kapiću, koji se od marta 2008. godine branio sa slobode, drugostepenom presudom je izrečena mjera pritvora zbog "mogućnosti bjekstva“, te je nakon izricanja presude odveden u pritvorsku jedinicu.

Kapić je, prema uvjerenju Suda, 20. septembra 1995. godine učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koje je potom odveo u obližnji jarak.

"Nakon toga je optuženi, znajući da se radi o ratnim zarobljnicima, u namjeri da ih liši života, opalio rafal, kojim je usmrtio Duška Čukovića, Gorana Šućura i Slavišu Đukića, dok je Radovan Mudrinić još uvijek pokazivao znake života, te je tada optuženi naredio jednom od vojnika Armije BiH iza njega da ga ubije“, kazao je Dragomir Vukoja, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Vukoja je pojasnio da je kao otežavajuće okolonosti prihvatio da je Kapić "počinio hladnokrvno ubistvo", dok je olakšavajuća okolnost činjenica da je optuženi u vrijeme ubistva bio iznimno mlad, te da je otac maloljetne djece.

Žalba na ovu presudu moguća je "Trećestepenom vijeću Suda BiH", kako je kazalo Apelaciono vijeće u svom obrazloženju.

Apelaciono vijeće je u obrazloženju presude kazalo kako je poklonilo vjeru dvojici preživjelih pripadnika VRS-a, Milovanu Mastikosi i Draganu Stuparu, koji su u sudnici "van svake sumnje prepoznali Suada Kapića kao počinioca djela“.

"Nesposredni svjedoci Mastikosa i Stupar su po mišljenju ovoga Vijeća dali istinite i temeljite iskaze kojima su nedvosmisleno ukazali na optuženog kao osobu odgovornu za ubistva njihovih saboraca. Oni su odmah i bez dvoumljenja prepoznali njega kao osobu koja je pucala“, pojasnio je predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Sudsko vijeće koje je Kapića prvobitno oslobodilo krivice, navelo je da iskazi ove dvojice preživjelih "nisu bili potrkrijepljeni dokazima", te su bili različiti.

Prema mišljenju Apelacionog vijeća „stanovite razlike“ koje se pojavljuju u iskazima svjedoka Mastikose i Stupara su "nedovoljno značajne kako bi sud izrazio sumnju u njihovu istinitost“.

"Identični iskazi dvojice svjedoka izazvali bi sumnju i ukazali na dobro naučen iskaz kod ovih svjedoka“, pojasnio je sudija Vukoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: