Uništena u jednoj noći
0

16. godišnjica razaranja sarajevske Vijećnice

Sarajevo-x.com
Kako bi obilježili 16. godišnjicu stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i zgrade Vijećnice danas su se u Vijećnici okupili zaposlenici ove Biblioteke na čelu s direktorom Ismetom Ovčinom, kao i gradonačelnica grada Sarajeva Semiha Borovac sa saradnicima.

Građani Sarajeva koji su 1992. godine ostali u ovom gradu sjećaju se stravičnog plamena u noći sa 25. na 26. august kada je za samo nekoliko sati potpuno uništena Vijećnica, simbol grada Sarajeva - Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Vijećnica – NUBBiH, za svakog Bosanca i Hercegovca predstavljala je simbol duhovnosti i dokaz višegodišnje isprepletenosti tradicija i kultura sa ovih prostora, bila je mati, učiteljica mnogim generacijama, pa čak i onima koji su se usudili podići ruku na nju.

Početak agresije, 1992. godinu, NUBBiH je dočekala u Vijećnici sa fondom od oko tri miliona publikacija, unutar kojeg i vrijednu zbirku sa preko 6.000 rijetkih, starih knjiga i rukopisa. Međutim, u samo jednoj noći vatra je progutala skoro cjelokupno nacionalno blago BiH, koje je Biblioteka skupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje blizu pola stoljeća. Oko 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema, znanje i hiljadugodišnja historija u nekoliko sati uništeni su, odnosno protjerani iz svoje kuće.

Biblioteka je 1992. godine preseljena u prostore BKC-a, pokušavalo se sačuvati i zaštititi ono što je ostalo. U NUBBiH je 1993. godine počela obnova elementarnih funkcija Biblioteke, u prostorijama redakcije "Odjeka“ u zgradi Ministarstva obrazovanja i kulture na Obali, gdje je bila smještena do 1998. godine. Od tada do danas Biblioteka egzistira u zgradi bivše kasarne "Maršal Tito“ u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Već deset godina uposlenici Biblioteke u neadekvatnim i "privremenim“ prostorijama, jedva dovoljnim za smještaj spašenog fonda i pored raznih nedaća (neriješenog pravnog i financijskog statusa) koje su pretrpjeli i još trpe oni sami i institucija kulture od značaja za BiH, uspješno obavljaju sve poslove koje jednoj nacionalnoj biblioteci državni zakon i propisuje.

Fond Biblioteke iz dana u dan se nadograđuje, obnavlja, oštećene stare i rijetke knjige restauriraju. Svake godine povećava se broj korisnika, posjeta stranih delegacija, naučnih radnika i studenata, slijedeći trend i uvodeći nove medije komunikacije, a sve to u okvirima financijskih mogućnosti i unatoč nebrizi društva za instituciju kulture od značaja za državu BiH.

Obnova Vijećnice, izvjesno je, trajat će još neko vrijeme, a izgledi da se NUBBiH u punom kapacitetu vrati u ovo zdanje sve su manji. Trenutno ne postoje ni naznake da će za Biblioteku biti izgrađena nova namjenska zgrada, po evropskim standardima…

Šesnaestu godišnjicu nakon inferna, doslovno podižući se iz pepela, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, nezaobilazna karika u sferi kulture, obrazovanja i nauke, obilježava dostojanstveno, s pijetetom i sjećanjem.

Novina je da joj je u odnosu na 2007. godinu u 2008. Vijeće ministara smanjilo dotaciju za jednu trećinu. Stoga se pitamo: imamo li mi zaista budućnosti, da li Bosni i Hercegovini uopće treba NUBBiH?! Da li je, kao što je govorio naš nobelovac Ivo Andrić "biblioteka naša nasušna potreba“?

Naravno, kao i svake godine sa nama danas nisu upravo oni koji bi trebali tu biti i od kojih ovisi naša sudbina, niti oni koji su prošle godine govorili da će ovaj datum proglasiti danom urbicida, kao časni izuzetak, sa nama je danas gospođa Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva kojoj se svesrdno zahvaljujemo.

Gradonačelnica Borovac je naglasila značaj obnove ovog nacionalnog spomenika BiH i jednog od 100 najugroženijih spomenika na svijetu. Podsjetila je na aktivnosti koje su u toku, a vezane su za obnovu i donatorska sredstva namijenjena za obnovu Vijećnice. Zajedničkim snagama Grad i NUBBiH trebaju raditi na obnovi Vijećnice, a gradonačelnica je obećala da će se posebno angažovati na rješavanju statusa NUBBiH, te pružiti podršku u tom smislu.

Ali, moramo istaći da sa nama danas suosjećaju kolege članice svjetskih bibliotečkih agencija IFLA, CENL, TEL i druge. Posebno nam je značajna poruka koja je odaslana svijetom na posljednjem 74. kongresu IFLE održanom u Quebecu, Kanada 10.-14.August 2008. godine koju je u svom obraćanju povodom otvorenja kongresa kazala Michaelle Jean, generalni guverner Kanade:

"Istorija nas je poučila da se oni koji žele ugasiti ideje i slobodu često fokusiraju na biblioteke i knjige, zabranjujući ih i paleći ih na lomači svoga barbarizma. Tako je mnogo krhkog i dragocjenog knjižnog blaga pretvoreno u pepeo. Dva miliona knjiga, uključujući 300 manuskripata neprocjenjive vrijednosti, nestalo je u dimu u noći između 25. i 26. Augusta 1992. Godine, kada je sarajevska Biblioteka namjerno bombardovana i spaljena do temelja. Bilo je to kao da su dva miliona zvijezda na nebu ljudskosti zauvijek ugašena“.

Kolektiv NUBBiH danas je posjetio zgradu Vijećnice, postavljena je improvizovana izložba, a posjetit će vječno počivalište kolega na groblju "Lav“, koji su poginuli na današnji dan i u periodu 1993-1995.

I na kraju, finansijsku podršku za ovu izložbu i manifestaciju dala je samo gradonačelnica Sarajeva gospođa Semiha Borovac. Ova izložba će od sutra biti postavljena u multimedijalnoj sali NUBBiH i može se pogledati do 31. 08. 2008. godine, javili su iz press službe NUBBiH.