{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


16-godišnjem Emrahu Litriću prvo mjesto u takmičenju u hifzu

4.9.2012. u 08:33
33
16-godišnjem Emrahu Litriću prvo mjesto u takmičenju u hifzu
33
16-godišnjem Emrahu Litriću prvo mjesto u takmičenju u hifzu
Foto: Rijaset.ba
Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fondacija "Hifz Časnog Kur'ana" u Sarajevu, u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde organizirali su sedmo takmičenje u hifzu Kur'ani Kerima u BiH. Prvo mjesto pripalo je 16-godišnjem Emrahu Litriću iz Bihaća.
Takmičenje je održano u Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu 1. i 2. septembra 2012. godine. Ova smotra hifza otvorena je učenjem odlomka Kur'ana od strane prošlogodišnjeg pobjednika u hifzu cijelog Kur'ana, hafiza Harisa Čorbe iz Sarajeva.

Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije, a vještinu i umijeće takmičara ocjenjivala je komisija u sastavu: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, profesor Fakulteta islamskih nauka (predsjednik), hafiz mr. Mensur Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu (član) i hafiz šejh Halid bin Osman, predstavnik Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i Kerima iz Džedde (član).

Nakon dvodnevnog takmičenja svečano proglašenje pobjednika održano je u amfiteatru Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu. Pored takmičara ovoj na manifestaciji bio je prisutan veliki broj ljubitelja hifza te gosti i zvanice ispred ambasada islamskih zemalja u BiH. Ukupan fond novčanih nagrada za ovo takmičenje je iznosio 7.000 eura. Svi takmičari su dobili priznanja i hedije, a najuspješniji su dobili diplome i vrijedne novčane nagrade.

Ova svečanost upotpunjena je promocijom novih hafiza koji su u 1433. h.g. kroz program stipendiranja Fondacije "Hifz Časnog Kur'ana" u Sarajevu stekli to časno zvanje. Njima je Fondacija "Hifz Časnog Kur'ana" dodijelila posebna priznanja i novčanu nagradu u iznosu 1.000 eura, pojedinačno. Fondacija je ovom prilikom uručila i hedije najaktivnijim muhaffizima u BiH, javlja Rijaset.ba.

U organizaciji i realizaciji sedmog takmičenja u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH sudjelovali su: mr. Muharem Omerdić, Ibrahim Begović i Zijad Suljić (Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta), dr. Džemal Mosleh (Fondacija "Hifz Časnog Kur'ana" u Sarajevu) te osoblje Centra za lično i profesionalno usavršavanje i Kulturnog centra "Kralj Fahd".

Uručena su i posebna priznanja ustanovama i pojedincima zaslužnim za promociju hifza u BiH i dugogodišnju realizaciju takmičenja u hifzu na nivou BiH.

Sedmo takmičenje je zatvoreno učenjem odlomka iz Kur'ana ovogodišnjeg pobjednika u prvoj kategoriji, hafiza Emraha Litrića i dovom kurra hafiza dr. Dževada Šošića.

Najbolji takmičari u kategorijama i broj bodova

Kategorija: Hifz cijelog Kur'ana sa tedžvidom
1. Hfz. Emrah Litrić 99,83
2. Hfz. Alen Kehić 99,73
3. Hfz. Zaim Šiljić 99,36

Kategorija hifz 20 džuzova sa tedžvidom

1. Hfz. Davud Efendić 99,45
2. Hfz. Mahira Vlajčić 98,08
3. Hfz. Maryam M'walidi 97,54

Kategorija hifz 10 džuzova sa tedžvidom

1. Jusuf Bećoja 97,72
2. Abdussamed Podojak 91,16
3. Abdullah Dervišić 61,66

Kategorija hifz 5 džuzova sa tedžvidom
1. Zekija Krvavac 99,16
2. Amina Mujela 97,49
3. Suad Godušević 97,27

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: