{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola

F
20.11.2006. u 11:12
0
0
16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola
0
16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola
Fondacija Cure od 25.novembra do 10.decembra organizuje kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola". Moto kampanje je Unaprijedimo ljudska prava – zaustavimo nasilje nad ženama.
Riječ je o kampanji, koju od 1991. godine kreiraju grupe iz cijelog svijeta kako bi usmjerile pažnju ka povećanju vidljivosti nasilja nad ženama kao povredi ljudskih prava,a koja je u Bosni i Hercegovini pokrenuta od Fondacije CURE.

U okviru kampanje bit će upriličene zanimnjive ulične akcije, kojima će biti obilježeni: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) , Međunarodni dan branitelja/ica ženskih ljudskih prava (29. novembar) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar).

Svi koji žele moći će učestvovati u brojnim poučnim radionicama o raku dojke, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, rodnim identitetima, o tome kako prepoznati nasilje nad ženama, o feminizmu, samoodbrani, mobingu, ...

Godine 2006. obilježava se šesnaesta godišnjica kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola. Tako ove godine kampanja “16 dana” slavi one aktiviste/kinje koji/e su je učinili/e uspješnom, te branitelje/ice ženskih ljudskih prava koji/e su pretrpjeli/e prijetnje i nasilje zbog vlastitog aktivizma i/ili su dali/e svoje živote za rodnu jednakost.

«16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola” je međunarodna kampanja koja se svake godine odvija u periodu između 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja po osnovi roda/spola i 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi se simbolično povezalo nasilje nad ženama i ljudska prava.

Fondacija CURE će tokom «16 dana aktivizma» podržati i aktivnosti drugih organizacija kao što je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar) i svih ostalih ženskih grupa koje obilježavaju «16 dana aktivizma».

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: