BiH
0

16 Dana Aktivizma protiv muškog nasilja nad ženama

Klix.ba
U Sarajevu će se u periodu od 25. novembra do 10. decembra 2003. odvijati Akcija “16 Dana Aktivizma protiv muškog nasilja nad ženama”, organiziranog od strane udruženja građanki “Žene ženama”.

Globalna akcija “16 Dana Aktivizma” u Sarajevu se odvija već treću godinu. “Žene ženama” ostvaruju Akciju u saradnji sa Gender centrom Federacije BiH, Fondacijom lokalne demokratije, Kantonalnim centrom za socijalni rad, i Općinom Novi Grad. U toku 16 Dana Aktivizma, aktivisti i aktivistkinje-volonteri/ke realizirati će veliki broj akcija usmjerenih podizanju svijesti o visoko prisutnom nasilju nad ženama u našoj lokalnoj zajednici, gradu, državi. Aktivnosti uključuju rad sa mladim ljudima u obliku radionica gender senzibilizacije, tribina, obuka samoodbrane za djevojke (“Šta činiti u situacijama fizičkog nasilja”), druženja sa studentskom populacijom i dijeljenje info paketa o prevenciji nasilja za učenike/ce osnovnih škola. Sve aktivnosti će se odvijati u Sarajevu i sastavni su dio globalne akcije.

  1. novembar je od 1981. godine proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Ovih 16 Dana globalna je akcija koju su pokrenule aktivistkinje ženskih grupa iz cijelog svijeta. Nasilje je javni a ne privatni problem! Nasilje je problem cijelog društva. Akcije u okviru 16 Dana Aktivizma pomažu da javnost sazna šta se događa ženama širom svijeta, i da se javnosti animiraju na promjenu putem djelovanja u svakodnevnom životu.

Želimo promovisati kulturu nenasilja i kulturu mira, i naši napori ne počinju u toku 16 Dana Aktivizma, oni traju cijele godine - ženske grupe kontinuirano rade na prevenciji nasilja. Vlada Bosne i Hercegovine obavezala se na međunardonu saradnju i rad na prevenciji nasilja i kažnjavanja počinioca nasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama. Vlada Bosne i Hercegovine potpisnica je Međunarodnih dokumenata kao što su «Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena» (Konvencija o ženskim ljudskim pravima) ili CEDAW, te Pekinške Platforme za Akciju sa IV Svjetske konvencije UN-a o ženama, održane u Pekingu, Kina 4. – 15. septembra 1995. U ovim Konvencijama obrađuju se područja kao što su: definicija diskriminacije, mjere za eliminaciju diskriminacije, osiguravanje elementarnih ljudskih prava ženama i osnovne slobode na istoj osnovi kao i muškarcima, posebne privremene mjere za postizanje jednakosti, politički i javni život, sudjelovanje na međunarodnom nivou, državljanstvo, jedanaka prava na odgoj i obazovanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita i planiranje porodice, ekonomske i socijalne pogodnosti, jednakost pred zakonom, Porodični Zakon FBiH.

Ipak, danas se još uvijek borimo sa porastom nasilja u porodici, na javnim mjestima i institucijama, i još uvijek smo učene i učeni da prihvatamo muško nasilje kao prirodno okruženje. Pozivamo vlasti da ispoštuju svoje obaveze koje su preuzeli potpisivanjem pomenutuh Konvencija. Naša je poruka: ODUPRIMO SE NASILJU! Radimo na izgradnji civilnog društva u kojem ćemo svi biti manje izloženi nasilju, i znati da će počinioc biti kažnjen po zakonu.

Mi podržavamo žene koje trpe nasilje da izađu iz šutnje.

Žene ženama