BiH
0

16 dana aktivizma protiv gender nasilja

Sarajevo-x.com
16 dana aktivizma protiv gender (rod/spol) nasilja je međunarodna kampanja koja se odvija u periodu između 25. novembra i 10. decembra kako bi se simbolično povezalo nasilje nad ženama i ljudska prava, a sa posebnim akcentom na činjenicu da je nasilje nad ženama ozibljno krivično djelo.

Ovoj kampanji i ove godine se pridružila BiH u organizaciji fondacije CURE.

CURE su aktivisti i aktivistkinje koji/e svojim dugogodišnjim djelovanjem u različitim nevladinim i drugim organizacijama zagovaraju promjene i javno govore o povredama i kršenju ljudskih prava, volonterke i volonteri koji se bore protiv nasilja, educiraju, osnažuju i animiraju građanstvo na aktivno djelovanje ka promjenama, u cilju dostizanja kritične mase u BiH društvu koja će promovirati pozitivne društvene vrijednosti, ali i bilo koje druge osobe koje svojim radom promoviraju jednakopravnost u BiH.

Pridruzite se CURAMA u radionicama trbušnog, savremenog plesa i žongliranja, DJ workshop-u za djevojke, bh sevdah jam session sa Damirom Imamovićem i Jelenom Milušić, pozorišnom treningu, uličnoj akciji: hrana, ne bombe, projekcijama aktivističkih filmova: feministički, mirovni, umjetnički, javnim dijalozima.

Više o 16 dana aktivizma u BiH možete saznati na www.fondacijacure.org gdje se nalazi i kalendar aktivnosti za sve dane. Utorak 29.11 - čajanka uz razgovor o temi žene i politika – ka državnim izborima 2006 (Kino Bosna-19h), uz prisustvo žena iz svijeta politike, biznisa i medija.