{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


156 osoba u BiH zaraženo virusom HIV-a

S
18.2.2009. u 19:50
0
23
156 osoba u BiH zaraženo virusom HIV-a
0
156 osoba u BiH zaraženo virusom HIV-a
U Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, godišnje se u prosjeku registrira 8 do 9 novih HIV-inficiranih osoba, a broj oboljelih raste, ne rapidno, ali porast je vidljiv, potvrdila je za naš portal Vesna Hadžiosmanović, šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS.
Prema njenim riječima, kumulativni broj registriranih HIV infekcija u BiH, u razdoblju od 1989. do kraja 2008. godine je 156 osoba. Od 1997. godine do februara 2009. godine, u Klinici za infektivne bolesti KCUS registrirano je 26 oboljelih od HIV/AIDS-a s područja Kantona Sarajevo.

Od 1997. godine, u Klinici za infektivne bolesti KCUS radi savjetovalište za HIV/AIDS, a od 2003. godine u savjetovalištu se primjenjuju postulati Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno savjetovanje i testiranje je dobrovoljno, besplatno, anonimno i povjerljivo.

"Cilj savjetovališta je da poboljša dostupnost HIV testiranju, educira korisnike savjetovališta o HIV infekciji, smanji rizike širenja bolesti, smanji stigmatizaciju i diskriminaciju inficiranih. Savjetovalište je namijenjeno osobama koje su izložene povećanom riziku od HIV infekcije, oboljelim od HIV/AIDS-a, njihovim partnerima i članovima njihovih obitelji, kao i svim osobama koje trebaju savjet u području HIV/AIDS problematike“, ističe doktorica Hadžiosmanović.

Bez obzira na ishod, nalazi, odnosno rezultati testiranja se saopćavaju lično pacijentu, u povjerljivom razgovoru liječnika i klijenta. Rezultati se nikada ne saopćavaju telefonski niti pismom ili elektronskom poštom. Rezultati testiranja se čekaju jedan do dva dana.

U Centru za dobrovoljno, povjerljivo, savjetovanje i testiranje (VCCT – Voluntary Confidential Counselling and Testing) Klinike za infektivne bolesti KCU Sarajevo, mjesečno se testira 70 do 80 klijenata.

"U 2007. godini, u Centru je obavljeno savjetovanje i testiranje 790 osoba, među kojima su oboljele osobe, njihovi partneri, članovi njihovih obitelji, kao i osobe koje su željele testiranje radi provjere svog HIV statusa. U 2008. godini, broj testiranih u našem Centru je porastao na 1.340 osoba“, kazala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: