Turistička zajednica TK
0

15 turističkih vodiča dobilo certifikate i stručno zvanje

Sarajevo-x.com
U prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla u četvrtak je upriličena dodjela certifikata za 15 turističkih vodiča, koji su uspješno prošli obuku i stekli ovo zvanje.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma organizovala je u protekla dva i po mjeseca obuku za 82 kandidata za turističke vodiče sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona, te Bijeljine, od kojih je 15 položilo ispit i steklo zvanje certificiranog turističkog vodiča.

"Ovo su ujedno i prvi certificirani turistički vodiči na području tuzlanske regije, koji govore jedan od svjetskih jezika, znaju kulturu i istoriju regije, i mogu domaćim i stranim turistima prezentovati sve ono što o nama nikada nisu znali. Pored ovoga obučeni su za prezentaciju Muzeja sjeveroistočne Bosne, Biološke zbirke, Muzeja solarstva, novih turističkih proizvoda koji su jedinstveni na svijetu, ali i o politici u našoj zemlji. Od danas obaveza turističkih agencija je da angažuju certificirane turističke vodiče na području Tuzlanskog i Posavskog kantona, te Bijeljine", istakao je direktor Turističke zajednice TK Almazaga Ćatović.

Prema riječima pomoćnika za turizam u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Nedeljka Babića, resorno federalno ministarstvo je izradilo Strategiju razvoja turizma 2008.-2018. godina koju je prihvatila i Vlada FBiH, gdje je jedan od osnovnih zadataka ove strategije pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne turističke zemlje, i zauzimanje pravog mjesta kako u našoj zemlji tako i u okolini i šire.

"Broj jedan je dizanje kvalitete turističke ponude na jedan viši nivo, a to je jedan izazov koji turizam i turistička privreda pokazuju u posljednje vrijeme", objasnio je Babić, te dodao da se ovim certificiranjem uvodi jedna pravna regulativa i u ovu oblast.