BiH
19

15 laboratorija u BiH dobile opremu za dijagnostiku tuberkuloze

Klix.ba
Laboratorijska oprema za dijagnostiku tuberkuloze vrijedna preko 1 milion KM je ove sedmice isporučena u 15 laboratorija širom Bosne i Hercegovini.

Nabavka opreme je finasirana sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u okviru UNDP projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“.

Nova oprema će omogućiti kvalitetniju i efikasniju dijagnostiku, upotpunjavanje preporučenih mjera prevencije i kontrole infekcije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluga laboratorija prema krajnjim korisnicima.

Danas, građani Bosne i Hercegovine dobijaju isti kvalitet usluga u oblasti dijagnostike i tretmana tuberkuloze, kao i građani zemalja Evropske unije. Od 2008. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je zahvaljujući sredstvima Globalnog fonda unaprijedio rad laboratorija, osigurao dodatnu edukaciju laboratorijskog osoblja i omogućio da njihov rad bude u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima Evropske unije.

Projekat “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“ sprovode Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje/Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, uz podršku UNDP-a. Projekat je finansiran sredstvima konsolidiranog granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.