{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


15% građana podržava bh. vladajuću strukturu

S
23.9.2009. u 08:08
0
7
15% građana podržava bh. vladajuću strukturu
0
15% građana podržava bh. vladajuću strukturu
Sarajevo
Centar za humanu politiku proveo je u septembru ove godine anketno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 400 građana, koje je pokazalo da samo 15% građana podržava vladajuću strukturu u BiH, saopštili su iz ovog centra.
U većini zemalja sa predstavničkom demokratijom ovo bi značilo sigurnu promjenu vladajuće strukture na narednim izborima i kraj za mnoge političare i stranke. Nažalost, u slučaju BiH to pravilo ne mora da važi.

Rezultati anketnog istraživanja, godinu dana prije održavanja sedmih opštih izbora u BiH pokazuju da bi 15% građana glasalo za vladajuće stranke, 49% građana bi glasalo za stranke koje nisu u vlasti i 36% građana ne bi glasalo ni za koga.

Postoje nešto značajnije razlike u rezultatima, s obzirom na entitetsku pripadnost građana. U Federaciji BiH za stranke u vlasti bi glasalo samo 8% građana, 56% građana bi glasalo za stranke koje nisu u vlasti i 36% građana ne bi glasalo ni za koga. U RS za stranke u vlasti bi glasalo 26% građana, 34% građana bi glasalo za stranke koje nisu u vlasti i 40% građana ne bi glasalo ni za koga. Ne postoje značajnije razlike između građana, s obzirom na njihovu spolnu, mjesnu, starosnu, socijalnu i obrazovnu pripadnost. Muškarci, stanovnici grada, mlađi, siromašniji i obrazovaniji birači u nešto većem procentu bi podržali stranke koje nisu u vlasti.

Ovi rezultati nesumnjivo pokazuju visok nivo građanskog nezadovoljstva stanjem u BiH i rezultatima vladajuće strukture u ovom mandatu. Rezultati takođe pokazuju da su građani u Federaciji BiH nezadovoljniji sa vladajućom strukturom od građana u RS, zaključuju iz Centra za humanu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: