BiH
0

14. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Sarajevo-x.com
Danas, 25. maja 2009. godine navršava se 14 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, kada je od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a još 240 teško i lakše ranjeno.

Četrnaesta godišnjica strašnog zločina nad mladim Tuzlacima obilježava se u vrijeme kada se privodi kraju suđenje Novaku Đukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine, a još devet osumnjičenih iz prijave Fondacije Istina, pravda, pomirenje je na nepoznatim lokacijama.

Optužnica tereti Novaka Đukića, penzionisanog generala rođenog 1955. godine u Banja Luci, da je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio svojim jedinicama smještenim u selu Panjik na planini Ozren da raketnim projektilom granatiraju Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani "Kapija".

Posljedica tog granatiranja bile su kobne za ljude okupljene na tuzlanskoj Kapiji poznatoj kao okupljalište mladih. Od granate s Ozrena na Kapiji je poginula 71 osoba, a 24o ih je ranjeno. Najstarija žrtva imala je 30 godina.

Protokolom Općine Tuzla, danas u kasnim poslijepodnevnim satima predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Slanoj Banji i komemoracija žrtvama na Kapiji i to upravo u vrijeme kada se dogodio ovaj monstruozan zločin u Tuzli. Komemoracija počinje u 20.30 i traje do 20.55.

Pogledajte ratni video snimak snimljen neposredno poslije ove tragedije: