BiH
0

14 godina od ubistva Hakije Turajlića

FENA
U Sarajevu je u ponedjeljak obilježena 14. godišnjica pogibije Hakije Turajlića, potpredsjednika tadašnje Vlade RBiH i istaknutog bh. privrednika.

Tim povodom mezar rahmetli Hakije Turajlića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obišli su predstvanici Vlade Federacije BiH, kao i kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo čiji je Turajlić bio dugogodišnji rukovodilac. S predstavnicima vlasti i Energoinvesta bili su i članovi Turajlićeve porodice te brojni prijatelji i sugrađani.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast bivšem visokom državnom dužnosniku i čovjeku koji se nesebično žrtvovao u odbrani Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak izrazio je ovom prilikom žaljenje što ni nakon toliko godina predstavnici međunarodne zajednice kao ni nadležne bh. institucije nisu učinili gotovo ništa, ili su učinili veoma malo na otkrivanju počinitelja gnusnog zločina i terorističkog čina čija je žrtva bio Hakija Turajlić.

Nakon obilaska Turajlićevog mezara, obavljena je i posjeta mjestu njegove pogibije u Kasindolskoj ulici.

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara 1993. godine nadomak Sarajevskog aerodroma, na kontrolnom punktu koji su držali pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija.