The Times
0

13 godina bijega Mladića i Karadžića

FENA
Londonski The Times u svome uredničkom komentaru u subotu poziva da se odgovorni za masakr u Srebrenici nakon 13 godina konačno izvedu pred lice pravde.

Ratka Mladić i Radovana Karadžića već 13 godina ne štite samo neprohodne planine, već ljudi koji odbijaju nepobitne dokaze da se radi o ratnim zločincima, konstatira ovaj list.

Krivica za zločine nema rok trajanja, pa Mladić i Karadžić nemaju razloga misliti da mogu izbjeći civilizacijske norme, ma gdje i koliko dugo se krili.

Times konstatira da je tvrdnja Beograda i Moskve o pristranosti Haškog suda (ICTY) neistinita i da slučaj Nasera Orića, na koji se pozivaju, okončan oslobađajućom presudom prosto zato što nije bilo dovoljno dokaza za suprotno, dok su dokazi protiv Mladića nepobitni.

Nova vlada koja je ove sedmice položila zakletvu u Beogradu i izjašnjava se kao proevropska treba stoga ispuniti obećanje o izručivanju ratnih zločinaca.

Njihova predaja bi uklonila prepreke u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i, što je još važnije, donijela moralnu nadoknadu srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, zaključuje Times u svome uredničkom članku.