Nakon sedam dana mirnih protesta
0

12 radnika iz Vareša vratilo se kući

FENA
Dvanaest radnika preduzeća "Sakupljanje sekundarnih sirovina" d.o.o. iz Vareša danas oko 13 sati prekinulo je sedmodnevne mirne proteste ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na prekid protesta vareški radnici odlučili su se nakon sastanka s kantonalnim premijerom Miralemom Galijaševićem.

Tokom sastanka dvije strane su se suglasile da su neuplaćivanje sredstava po osnovu penzionog osiguranja i uvezivanje staža sistemski problem u državi i da ga nije moguće razriješiti za kratko vrijeme.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmotrivši aspekte problema vezanih za neuvezivanje staža za 16 radnika preduzeća "Sakupljanje sekundarnih sirovina" pokrenula je sve raspoložive mehanizme da bi se u što kraćem roku razriješio problem ovih radnika.

Naloženo je resornim kantonalnim ministarstvima da pokrenu aktivnosti kod institucija koje su nadležne za uspješno razrješenje ovog problema.

  • Najsigurnije i najbrže ostvarivanje radničkih prava je putem nadležnog suda u Visokom, izjavio je premijer Galijašević.

Grupa radnika preduzeća nastalog privatizacijom Željezare Vareš najavila je da će u slučaju da se u naredna dva - tri mjeseca njihovi problemi ne riješe, ponovo organizovati protestno okupljanje radi uvezivanja radnog staža od 1996. do 2008. godine, čime bi ostvarili uvjete za odlazak u penziju.