BiH
0

12. godišnjica genocida u Srebrenici

Sarajevo-x.com/FENA
U Memorijalnom centru Potočari, danas, 12 godina poslije genocida u Srebrenici, bit će klanjana dženaza i obavljen pokop 465 žrtava najvećeg masakra u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Do sada su u Potočarima ukopana tijela 2. 442 nevine žrtve iz Srebrenice. U Srebrenici je kiša padala cijelu proteklu noć...

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida, koji su prekjučer iz Visokog dovezeni u Potočare i smješteni u Tvornicu akumulatora, izneseni su sinoć oko 19 sati u mezarje čime su završene sve pripreme za današnji ukop.

Među identifikovanim žrtvama jedina žena je ujedno i nastarija žrtva koja će biti ukopana. Kada (Ibrahim) Muratović rođena je 1920. godine. Najmlađa žrtva je Sadik (Avdo) Huseinović, koji je u trenutku smrti imao 13 godina. On će biti ukopan sa ocem Avdom i starijim bratom Ademomom.

Brojnim prigodnim sadržajima širom Evrope obilježit će se 12. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a. Planirano je održavanje okruglih stolova, predstavljanje knjiga, izložbe slika i fotografija, te mirni protesti u nekim evropskim gradovima.

U kompleks Memorijalnog centra sinoć su pristigli i biciklisti iz Bihaća koji su organizirali "Vožnju za Srebrenicu“. Danas se očekuje dolazak učesnika "Marša mira“ i oni će prisustvovati zajedničkoj dženazi za 465 Bošnjaka. Prema protokolu, danas će se u Memorijalnom centru pojaviti ambasadori nekoliko zemalja u BiH, predstavnici diplomatskog kora iz evropskih zemalja, te oko 30.000 gostiju.

U zvaničnom dijelu programa, prisutnim će se obratiti Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica. Skup će osiguravati oko 2.000 policajaca iz RS-a, Federacije BiH, SIPA-e i Evropske policije i 200 lokalnih redara. Za prisutne bit će osigurana voda za piće, sendviči i dvadesetak ljekarskih ekipa.

Najavljeno je da će u Potočare doći i Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala. Majke Srebrenice uputile su protest zbog njenog dolaska. Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ naglašava da Carla del Ponte, na kraju svog mandata želi poistovijetiti žrtve genocida sa stradanjima na drugoj strani.

“Ona može doći, ali mi je nećemo primjećivati“, rekla je Subašić. Ekspertni tim Federalne komisije za traženje nestalih, odjeljenje Tuzla, već desetak dana radi na otkopavanju masovne grobnice koja se nalazi u naselju Budak, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari. Ova masovna grobnica bit će zvanično otvorena danas, a ekspertni tim već je pronašao veći broj skeleta. Grobnicu će posjetiti domaći i inostrani zvaničnici prije ukopa 465 srebreničkih žrtava.

Majke Srebrenice zabranile su dodjelu bilo kakvih nagrada i priznanja u Memorijalnom centru Potočari. Nagrada za hrabrost mogla bi se dodijeliti jedino Zumri Mehanović, koja će danas sahraniti tri sina i muža, istakla je Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice".

Dženazu za žrtve srebreničkog genocida klanjat će reis Mustafa ef. Cerić.

Srebrenički masakr je nejveći pokolj u Evropi od Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine brutalno je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Najpoznatiji osumječeni za ovaj svirepi i brutalni zločin, general Ratko Mladić i Radovan Karadžić još uvijek, 12 godina poslije masakra nisu uhapšeni. Na popisu nestalih i ubijenih Srebreničana koji su bili u UN-ovoj zaštićenoj zoni nalazi se 8. 373 imena.