Potočari
0

11. juli Dan žalosti u BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici donijelo odluku o proglašenju 11. jula 2008. godine Danom žalosti u BiH, te na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH odobrilo finansijska sredstva za obilježavanje 13. godišnjice stradanja Srebreničana, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Prema danas usvojenoj odluci, iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Organizacionom odboru za obilježavanje 13. godišnjice stradanja građana Srebrenice bit će izdvojeno 150.000 KM.

A sutra (petak) program obilježavanja 13. godišnjice genocida u Potočarima počinje u 10.45 sati prijemom predstavnika diplomatskog kora u prostoru Memorijalnog centra.

Nakon okupljanja zvanica i građana, te intoniranja himne i dizanja zastave BiH na jarbol, uslijedit će obraćanje zvaničnika, a predviđeno je obraćanje načelnika opštine Srebrenica Abdurahmana Malkića, američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka te predsjedavajući predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Potom će uslijediti vjerski obred kojim će biti odat pomen srebreničkim Bošnjacima nastradalim u julu 1995. godine, a dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Nakon čitanja imena nastradalih pristupit će se pokopavanju 307 ekshumiranih identifikovanih žrtava čime će broj ukopanih u Memorijalnom centru Potočari iznositi 3.214 žrtava.

Očekuje se da će komemoraciji prisustvovati 40.000 građana.