Potočari
0

11. jula dženaza za oko 500 Srebreničana

FENA
Na današnjem posljednjem sastanku Organizacionog odbora utvrđen je konačan program obilježavanja 14. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ovom prilikom istaknuto je da će komemoracija 11. jula proteći u vjerskom duhu i da će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza za oko 500 identifiokovanih osoba.

Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ priredilo je do sada nekoliko programa, sutra slijedi održavanje akademije u Vogošći, kao i prikazivanje dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici. Zajedno sa ostalim Udruženjima, i ove godine će se dodijeliti najviša priznanja istaknutim pojedincima, među kojima je i Jelko Kacin, najzaslužniji čovjek za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, izjavila je Munira Subašić, predsjednica ovog Udruženja.

"Žene u crnom“ iz Srbije i ove godine će dati doprinos obilježavanju genocida nad Bošnjacima Srebrenice, izjavila je Ljiljana Radovanović, i dodala da svakog 11. u mjesecu pred Skupštinom u Beogradu održavaju mirne proteste, zahtijevajući od predsjednika Srbije da se i u ovoj zemlji prihvati Rezolucija o Srebrenici.

U aktivnosti osiguranja svih skupova bit će angažiran dovoljan broj policajaca, tako da se očekuje da će svi najavljeni skupovi proteći bez incidenata.