BiH
0

11.000 potpisa građana za donošenje zakona o zabrani neofašističkih organizacija

FENA
U akciji prikupljanja potpisa podrške inicijativi za donošenje zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH, koju je pokrenula nevladina organizacija "Gariwo", dosad je prikupljeno oko 11.000 potpisa građana.

Kako je Feni kazala direktorica ove organizacije Svetlana Broz, ova peticija će krajem mjeseca biti upućena državnim parlamentarcima, koji će odlučivati o inicijativi za donošenje ovog zakona.

Inicijativu je pokrenuo državni poslanik Denis Bećirović, a Broz ističe da je organizaciju "Gariwo" zanimala sama suština prijedloga, a ne koja je partija pokrenula inicijativu.

-Apeliramo na parlamentarce da prihvate ovu inicijativu, jer je veliki broj građana svojim potpisom na peticiju iskazao mišljenje o potrebi donošenja ovog zakona na nivou BiH, naglašava Broz.

Ona napominje da ovaj zakon postoji u svakoj civiliziranoj državi Evrope, a posebno je neophodan BiH, gdje postoji eskalacija fašističkih manifestacija, organizacija i simbola.

"Gariwo" je akciju prikupljanja potpisa započeo 4. aprila na više punktova u Sarajevu, uz poruku "ako nemate vremena za potpis, imat ćete vremena za kajanje".