IOM
0

100.000 eura za žrtve trgovine ljudima

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) - Misija u Bosni i Hercegovini danas su potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim se osigurava finansijska podrška Ministarstvu da bi se poboljšali kapaciteti za održivu pomoć žrtvama trgovine ljudima.

Finansijska podrška Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH od 100.000 eura osigurana je putem IOM-ovog projekta "Direktna pomoć žrtvama trgovine ljudima: Put ka održivosti“, finansiranog od italijanskog ministarstva za vanjske poslove.

Ovaj IOM-ov projekt obuhvata aktivnosti čija je namjena uspostavljanje procedura u pružanju pomoći žrtvama trgovine ljudima, domaćim i stranim, kako bi se u potpunosti reintegrirale u društvo u skladu s njihovim ličnim potrebama i zahtjevima.

Memorandumom su precizirane obaveze potpisnika, te procedure za uspostavljanje dugoročnog transparentnog raspoloživog Fonda (Sredstva za pomoć) kojim će upravljati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U ovom kontekstu, Ministarstvo je izvršilo izbor članova Komisije za odabir programa i projekata u svrhu dodjeljivanja grant sredstava, a koje su podnijele nevladine organizacije.

Članovi komisije za odabir su predstavnici iz nadležnih institucija BiH, civilnog društva i IOM-a.

Ministar Safet Halilović izrazio je zahvalnost IOM-u za njihovu asistenciju i podršku žrtvama trgovine ljudima u deset godina i zahvalnost za svesrdnu pomoć italijanskog ministarstva za vanjske poslove, koja će omogućiti vladi BiH da ispuni svoje obaveze prema žrtvama trgovine ljudima na održivi način.

Šefica Misije IOM-a Regina Boucault izrazila je zadovoljstvo ove organizacije činjenicom da će ovaj doprinos italijanskog ministarstva vanjskih poslova omogućiti vladi BiH da preuzme odgovornost i vlasništvo nad različitim poljima u pružanju pomoći žrtvama trgovine ljudima, od momenta kada su žrtve identificirane do njihove rehabilitacije, odnosno do trenutka njihove ekonomsko-socijalne reitegracije u zajednicu.

Italijanska vlada - Ministarstvo vanjskih poslova, sa zadovoljstvom pruža finansijsku podršku ovako značajnoj inicijativi za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH.

Uzevši u obzir značajnu dugogodišnju asistenciju IOM-a u BiH u kombinaciji sa snažnim opredjeljenjem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, italijanska vlada vjeruje da su dugoročni rezultati mogući.

Od 1999. IOMBiH je implementirao 19 projekata u vrijednosti od 5.000.000 dolara u borbi protiv trgovine ljudima u oblasti prevencije kroz implementaciju različitih informativnih kampanja; zaštita/asistencija žrtvama; i jačanje kapaciteta različitih subjekata uključenih u borbu protiv trgovine ljudima uključujući entitete vlade, civilno društvo i medije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.