{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

F
10.12.2005. u 11:47
0
0
10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava
0
10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava
Stanje ljudskih prava u BiH u ovoj godini je bolje nego prethodnih godina. Ipak, ljudska prava kod nas su ugroženija u odnosu na zemlje Evropske unije.
Deseti decembar se obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava. Penzioneri, nezaposleni, izbjeglice i raseljene te invalidne osobe, grupe su gdje su zabilježena najčešća kršenja ljudskih prava.

Iako je stanje ljudskih prava bolje nego prije nekoliko godina, u državi je čak 400 hiljada stanovnika nezaposleno, 30 posto je siromašno, a 20 posto živi ispod granice siromaštva.

Za stanje ljudskih prava odgovorna je prvenstveno država. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pažnju usmjerava na rješavanje nagomilanih problema izbjeglih i raseljenih osoba. Prema evidencijama, za povratak u svoja prijeratna mjesta prijavilo se oko 186.000 osoba.

Pomaci su vidljivi u zakonodavnoj, institucionalnoj i analitičko-izvještajnoj oblasti. Donošenjem novih ili izmjenama i dopunama postojećih zakona nastoji se poboljšati stanje ljudskih prava. Prijenos nadležnosti sa međunarodnih na domaće institucije te priprema i prezentacija izvještaja o provođenju međunarodnih konvencija iz ove oblasti kod nas, samo su neki od napora koji se čine kako bi se postigao napredak.

Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima proglašena je 1948. godine, i od tada se deseti decembar obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: