U Federaciji BiH
0

10.450 prosvjetara u štrajku

Sarajevo-x.com
Prosvjetni radnici osnovnih škola sa područja osam kantona Federacije BiH danas će održati štrajk upozorenja u trajanju od 45 minuta, u znak solidarnost i bezrezervne podrške kolegama zaposlenicima u osnovnim školama na području Unsko-sanskog kantona.

Predviđeno je da se štrajk održi u vrijeme trećeg časa prve i druge smjene redovne nastave.

„Štrajk je organizovan u svim osnovnim školama na području Federacije BiH, osim Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona u kojima ovaj sindikat nema članova. U znak solidarnosti štrajkovat će oko 10.450 prosvjetara, te 145.000 učenika“, kazao je Ibrahim Halvadžija, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH.

Prema njegovim riječima, tokom štrajka učenici neće izlaziti iz učionica.

“Kada sam prošli put razgovorao sa premijerom Unsko-sanskog kantona bilo je sve dogovoreno. Naime, radnici su pristali da im se od plaće odbije osam posto, da im se umanji topli obrok…, ostao je još samo problem isplate plaće za dane kada su radnici štrajkovali, a to je od 28. septembra ove godine. Naime, prosvjetari će časove koji nisu održani zbog štrajka morati nadoknaditi. Nažalost, mnoge stvari su dobile političke konotacije, te osim radnika ispaštaju i učenici i roditelji”, kazao je Halvadžija.

Predsjednik sindikata je dodao da ako ovaj štrajk upozorenja ne bude rezultirao kompromisnim rješenjem, da će sindikat i u budućnosti poduzeti sve mjere zakonom predviđene dok se ne postigne kompromis.