BiH
0

1. oktobar i dalje rok za početak izdavanja biometrijskih pasoša

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prvi oktobar i dalje ostaje zvanični datum za početak izdavanja biometrijskih pasoša, što je jedan od najvažnijih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije, izjavila je danas Feni glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija.

Kako javljaju neki bh. mediji, službeni Brisel očekuje da bh. vlasti što prije i u što većim količinama počnu s izdavanjem biometrijskih pasoša da bi nova evropska misija za procjenu ispunjenja uvjeta za liberalizaciju viznog režima mogla doći već u novembru.

Da bi BiH dobila bezvizni režim brzo nakon Makedonije, Crne Gore i Srbije evropski zvaničnici žele da se uvjere da sistem funkcionira, a to nije moguće ako bude mali broj izdatih pasoša.

Opardija kaže da su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i direktor IDDEEA-e Siniša Macan u proteklom periodu obišli gotovo sve nadležne institucije za izdavanje pasoša, odakle su ponijeli dobre utiske te da rok za početak izdavanja od 1. oktobra ne bi trebalo da dođe u pitanje.

I u Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da će izdavanje biometrijskih pasoša krenuti po planu, 1. oktobra, jer je sistem već uspostavljen.

U ovom ministarstvu su mišljenja da je količina biometrijskih pasoša, ugovorena s njemačkom firmom Bundesdrukerei, dovoljna za potrebe građana BiH koji žele izvaditi nove putne isprave.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, također, očekuje pozitivnu reakciju Brisela te da će njihovi izvjestioci uvažiti napore BiH u uvođenju ovog sigurnosnog sistema izdavanja putnih isprava.