BiH
0

1.500 policajaca iz FBiH na osigiranju obilježavanja genocida u Srebrenici

Anadolija
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Danas u podne u Tuzli je počelo stalno zasjedanje Operativnog štaba "Srebrenica 2013", na čijoj sjednici su rezimirane aktivnosti koje su završene i planirane povodom obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

"Sve aktivnosti koje su planirane do danas, 10. jula 2013. su protekle po planu i bezbjedno", navodi se u saopćenju Operativnog štaba.

Oko 5.000 učesnika Marša mira, koji su 8. jula krenuli iz Nezuka, općina Sapna, danas u 11 sati bezbjedno su napustili prostor Federacije BiH. Oko 250 učesnika biciklističkog maratona, koji su 8.jula krenuli iz Bihaća prema Srebrenici danas su oko 15.30 sati bezbjedno napustili prostor Federacije BiH, kao i kolona motorista koja je 9. jula krenula iz Bihaća prema Srebrenici, a kojima su se pridružili i motoristi iz Sarajeva, danas oko 15 sati bezbjedno je napustila prostor Federacije BiH.

Štab je razmotrio obaveze koje predstoje u četvrtak, 11. jula. Očekuje se da će ka Potočarima sa područja Federacije BiH krenuti veći broj autobusa.

Saopćeno je da je na osiguranju obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici angažovano oko 1.500 policijskih službenika iz Federacije BiH. Federalna uprava policije i kantonalni MUP-ovi poduzeli su i druge radnje na osiguranju i pratnji, te obezbjeđenju materijalno-tehničkih sredstava i zdrastvene zaštite, kako bi planirane aktivnosti protekle bezbjedno, a shodno programu i zahtjevu organizatora.